Verbintenis is niet gelijk aan verbinding ….

 

Een verbintenis betekent niet automatisch dat er ook verbinding is….

Verbinding….

Steeds vaker krijg ik in onze praktijk stellen die geholpen willen worden om hun relatie weer op de rails te krijgen. Het is bijzonder om mensen binnen te krijgen waarbij er totaal geen verbinding meer is om ze na een aantal stevige sessies weer te zien vertrekken in verbinding. Je zou kunnen zeggen dat verbinding een van de eerste levensbehoeftes van een mens is. Wanneer deze ontbreekt zul je een eenzaam bestaan leiden. Hoe heerlijk is het als je begrepen wordt, als mensen van je houden, als je dezelfde taal spreekt of dat je je zo veilig voelt bij iemand dat je helemaal jezelf mag zijn met al je goede en minder goede eigenschappen.

Verbinding het klinkt zo mooi en gemakkelijk en we denken het allemaal te hebben. Als je een verbintenis met elkaar hebt, bijvoorbeeld als familie, als stel in de vorm van een huwelijk of als je samenwoont wil dit nog niet zeggen dat je samen ook de verbinding hebt waar je zo naar op zoek bent. Dat is ook waarom zoveel relaties geen stand houden en dan bedoel ik niet alleen als stel maar ook de relatie in vriendschappen, families, collega’s of in welke vorm dan ook. In elke relatie is het fijn om ook echt in verbinding te zijn. Elkaar aanvoelen, begrijpen en in staat zijn om met elkaar te verbinden. Juist in deze maand kruipen we meer dan ooit bij elkaar met etentjes, feestjes en de feestdagen zelf. Laten we proberen om juist dan samen te zijn in een sfeer die ons verbindt.

Als er iets gebeurt in de relatie kan dat tussen mensen in komen te staan en raakt de relatie daardoor verstoort en heeft dat consequenties voor de verbinding.

Als er verbinding is zorg dan dat deze blijft. Als er dan iets speelt zorg dan niet voor ontbinding van de verbinding. Maar los het samen op in harmonie, dat is juist wat ontbinding onmogelijk maakt. Koester de verbinding in voor en tegenspoed en laat de ontbinding nooit tussen jou en andere staan.

We hebben niet altijd grote woorden nodig om in te zien hoe simpel en tastbaar het kan zijn om verbonden te zijn.

Margot Nollet

Avvenire Coaching en Mediation

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.