Mama is Mama niet meer …….

Deze schrijnende uitspraak kwam uit de mond van een jongen van 13 jr. Ik kreeg er kippenvel van en moest even slikken alvorens ik de vraag kon stellen “maar wat is er dan gebeurd”?
Na anderhalf uur gesproken te hebben met hem kreeg ik het volgende te horen:

Mijn mama is verliefd en dat vind ik heel erg moeilijk. Als ze al thuis is loopt ze de hele dag te zingen. Ze is met van alles bezig behalve met ons. We zitten niet meer gezamenlijk aan tafel met het eten, daar heeft ze geen tijd meer voor. Ze gaat bijna elke avond weg met lippenstift op haar lippen en als ik aandacht wil ziet ze mij niet staan. Omdat ze mij niet ziet en hoort maak ik als ik haar zie veel ruzie met haar.

Ik wil weer terug naar hoe het was. Gewoon thuis zijn met mijn broers, zus en Mama. Gewoon lekker met zijn vijven en niet ineens een vreemde man in een onderbroek die ik tegenkomen op de gang als ik s’morgens moet plassen. Ik wil het niet ik wil mama naast me op de bank en als ik ga slapen wil ik een knuffel van mama en niet van mijn zus die nu doet wat mama altijd deed. Maar mama is veel bij haar vriend dus zorgt zij nu veel voor mij. Mijn Papa en Mama zijn al jaren geleden gescheiden en Pap woont niet echt in de buurt en zie ik heel erg weinig en nu is mijn mama ook steeds weg.

Af en toe is Mama met haar nieuwe vriend gewoon thuis. Dan zitten ze de hele tijd aan elkaar en zit hij ineens aan tafel naast mijn moeder en met tv kijken is er geen plek meer naast mama maar zit hij op mijn plekje. Ik mis mama en vind dat ze raar doet. Ik ken haar niet meer en heb het gevoel dat ik niet meer besta voor haar. “Ben je jaloers” vroeg ik. Deze vraag beantwoorde hij met “JA ik denk het wel…

Ik wil zeker geen vreemde man in huis, aan tafel of iemand die zich ook met mij bemoeit als ik een beetje brutaal ben naar Mama”.

Dit is een voorbeeld van hetgeen er kan gebeuren als er weer een partner in het leven van Papa of Mama komt. Kinderen worstelen soms zo met zichzelf omdat ze niet eerlijk durven te vertellen aan hun Papa of Mama wat ze graag zouden willen en waar ze bang voor zijn om te verliezen. Het is goed om ook hier aandacht aan te geven. Kinderen kunnen een relatie maken of breken. Het is zo ongelooflijk moeilijk voor kinderen als er weer iets verandert in hun leven. Ze hebben immers al de scheiding van hun ouders meegemaakt en willen even geen veranderingen meer. Moeten wennen aan een vreemde, je ouder(s) moeten delen, andere gewoonten. En het ergste vaak voor kinderen, ouders die veel liefde geven en ontvangen van een nieuwe partner.

Ik ben blij dat steeds vaker ook kinderen in de praktijk komen om over deze verandering in hun leven te praten. Ik zie de opluchting als ze gehoord worden en dat het zeker niet vreemd is dat ze geen vreemde in hun leven willen en al helemaal geen verliefde ouder.

Mama is mama niet meer. Ik weet uit ervaring dat de kinderen flexibel zijn en hieraan gaan wennen, maar het heeft in ieder geval aandacht en tijd nodig.
Laten we ze dat geven…..

Margot Nollet – Avvenire Coaching en Mediation I Coach bij StiefenCo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.