Complimenten

Complimenten

Complimenten geven en complimenten ontvangen. Het lijkt allemaal zo gemakkelijk het geven van een  compliment en het ontvangen ervan.
Maar niets is minder waar, we hebben er nog steeds moeite mee. Het geven van een compliment is voor sommige iets wat ze van nature hebben meegekregen en zij strooien dan ook de complimenten te pas en onpas uit. Het geven wordt vaak toch makkelijker gevonden dan het ontvangen ervan.

Complimenten geven kun je leren staat in het blad Psychologie, 4 oefeningen m.b.t. zo geef en zo ontvang je een compliment. Maar willen wij een cursus volgen om dit onder de knie te krijgen?
Niets is toch mooier dan een oprecht compliment te ontvangen of te geven voor iets wat spontaan ontstaat. 

Het compliment kan gaan over uiterlijk, prestatie, kennis, smaak noem maar op, overal kunnen we complimenten over maken en onze waardering voor iets of iemand uitspreken.

Mijns inziens worden er nog veel te weinig complimenten aan elkaar gegeven en geven we makkelijker iets negatiefs terug dan positief. Er is zelfs een complimentendag op 1 maart in het leven geroepen, dat zegt genoeg over dat we meer complimenten aan elkaar zouden kunnen geven.

Een compliment is één van de meest belangrijke behoeftes van een mens, het geeft het gevoel van betekenis te zijn, en de meest concrete manier om te weten of je van betekenis bent is het krijgen van waardering voor wie je bent of wat je doet.
Waardering die net zo belangrijk is in een liefdesrelatie, vriendschappen als in een werkomgeving. De behoefte is er bij iedereen.

WAT JE AANDACHT GEEFT GROEIT

Een compliment is de meest eenvoudige vorm van waardering. Maar als we een compliment ontvangen hebben we over het algemeen moeite om deze op de juiste manier te ontvangen. Het voelt als vreemd en ongemakkelijk, maar is o zo belangrijk voor ONS
Een compliment kun je ontvangen door:

▪ Echt naar het compliment te luisteren

▪ Zeg dank je wel en ga vooral het compliment dat je krijgt niet bagatelliseren

▪ Geniet van het compliment en laat het binnenkomen

▪ En denk er af en toe nog eens aan

Hoe zit het met jouw complimenten gedrag ………

Margot Nollet

Zicht Coaching | Mediation 
Westervoort

Deze blog is tevens te lezen in ons boek Zicht. Verkrijgbaar via de site: www.zichtcm.nl

Één reactie op “Complimenten”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.