Comfortzone

Waarom is het toch zo moeilijk om uit je comfortzone te komen?

Als we geboren worden begint de grote ontdekking van het leven, we leren eten, drinken, huilen, lachen, boos zijn, tevreden zijn, praten, voelen, luisteren, lopen, fietsen, lezen, enz enz.
Het leven is een grote ontdekkingsreis met veel vallen en opstaan.
En dan worden we volwassen, meestal kiezen we voor een huis, een gezin en een baan. De ontdekkingsreis is niet meer zo in trek zoals aan het begin van ons leven, we willen nog wel eens verhuizen, nog wel eens kiezen voor een nieuwe baan of een of andere cursus, maar de rest van ons leven is ingericht en voelt veilig dus daar blijven we ook lekker aan bijdragen.

Tijdens onze grote ontdekkingsreis van het leven hebben we helaas ook teleurstellingen meegemaakt en angsten ontwikkeld, deze belemmeren ons vaak om uit de comfortzone te komen. Dat wat is, is veilig en dat wat onbekend is maakt ons angstig en ongemakkelijk. Waarom zouden we de uitdaging aan gaan, als alles goed lijkt te gaan? Er is geen enkele reden om nog verder te ontdekken. Totdat we ons niet meer zo goed voelen in ons huidige bestaan, dat kan komen door rouw en verlies, een scheiding of andere ingrijpende gebeurtenissen in ons leven.
We proberen krampachtig vast te houden aan dat wat was, maar het lukt niet meer om ons daar nog lekker bij te voelen. We zijn van slag en dat kan leiden tot een burn-out of een depressie. En dan, dan zijn we helaas we genoodzaakt om te kijken naar ons leven, waarom ben ik niet gelukkig, wat moet ik doen om mij weer prettig te voelen? We kunnen het zoeken in medicatie, alcohol of drugs, maar dat gaat helaas niet helpen om van het onbestendige gevoel af te komen. We zullen moeten stretchen, we zullen weer moeten gaan ontdekken, we zullen uit onze comfortzone moeten komen, dat veilige leventje kunnen we niet vast houden, we zijn weer op ontdekkingsreis,

Margot Nollet
Avvenire Coaching en Mediation

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.