Voornemens, goed of niet?

10872908_637037379738428_8808149886632734152_oBijna is het weer zover, 1 Januari een magische datum voor velen. Dan lukt het menigeen om de knop om te zetten en te kiezen voor verbetering in hun leven. Om te stoppen met roken, meer te gaan sporten, minder en gezonder te eten enz enz. Je herkent het misschien wel. Mensen kiezen het liefst voor de datum van 1 Januari. Niet begin November want dan kunnen ze het nog voor zich uitschuiven en langzaam wennen aan het idee. Het idee dat het straks niet meer kan of mag, men bereidt zich voor op hetgeen men dan niet meer wil, of juist wel wil.

images3RJ729V4De sportscholen stromen weer vol en de winkels bieden, meer dan ooit, gezonde producten aan en de reclames zijn gericht op gezonde lichamen en producten om af te vallen. En dan die vraag waarom we hier aan meedoen? Wat is dat toch die magische datum die min of meer voor ons beslist of we ervoor gaan? Als je het nu zo opschrijft dan komt de gedachte op hoe bijzonder dit is. Waarom doen we hier massaal aan mee en hoe komt het dat we ons hierdoor zo laten leiden? Ik weet het niet maar vind het wel wonderbaarlijk, iets om over na te denken en te onderzoeken.
imagesIs het omdat iedereen de datum 1 Januari ziet als het magische vertrekpunt? Waarom begin je niet met sporten op 7 Maart of begin je niet met afvallen op 23 September? Hebben we dat breekpunt tussen de jaren nodig om in beweging te komen? Is de druk van de media of de sociale druk vanuit de omgeving zo groot dat je wel moet starten aan het begin van het nieuwe jaar? De vraag is uiteraard of de start komt vanuit een intrinsieke motivatie of toch omdat mensen uit jouw directe omgeving ook beginnen? Uiteindelijk zal het antwoord zich aandienen in de tijd. Hou je het vol? Is het toch niet helemaal je eigen keuze en heb je je laten leiden? Of heb je succes en zet je door? Het goede nieuws is dat als je het eerdere voornemen naast je neer hebt gelegd, het helemaal niet nodig is te wachten tot het nieuwe jaar zich aandient maar dat bijvoorbeeld 18 augustus ook een prima datum is om ergens mee te starten.

Het is vooral belangrijk om vanuit jouw eigen gevoel te bepalen of en wanneer je uitvoering geeft aan jouw eventuele voornemen. Niet omdat iemand anders het wil maar omdat jij het wilt! Laat iedere nieuwe dag een aanzet zijn voor, als je die al hebt, jouw goede voornemens. Groei bepaal je zelf en hangt niet aan een datum, in welke vorm dan ook.

Fijne jaarwisseling allemaal.
Margot en Marcel

sigaret

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.