Verandering, een verademing

imagesT7NPOQB0Vanmorgen werd ik gewekt met het nieuws dat KPN gaat reorganiseren binnen haar zakelijke tak. De zoveelste verandering die wordt aangekondigd in de afgelopen weken. Dichter bij huis, zeg maar in “Bankenland”, wordt er ook veel gereorganiseerd. Je zou tegenwoordig haast de vraag kunnen stellen in dit land; “bij welke (re)organisatie werk jij?”.

Buiten kijf staat dat dit veel werknemers en hun (directe) omgeving gaat treffen. Wat mij opvalt is dat er door betrokkenen eigenlijk twee cruciale momenten hierbij worden genoemd; 1) Het moment van communiceren, inclusief de directe impact in aantallen en tijdlijnen en 2) Het moment waarop de verandering moet zijn doorgevoerd. Toch ligt naar mijn beleving de belangrijkste periode tussen deze twee momenten in.

Uit eigen ervaring weet ik dat verandering iets met je doet. Hoe ga je er mee om? Wacht je de veranderingen af, kom je in beweging of ligt het er tussen in?

imagesUI4AOWCOEen chinees gezegde luidt;

“When the winds of change blow, some people build walls and others build windmills”. En dat is ook hetgeen ik tijdens een verandering zie gebeuren. Mensen raken soms verlamd en verstarren in hun situatie, anderen ondernemen direct actie en gaan op zoek naar nieuwe kansen. De politiek binnen de organisatie gaat zich meer manifesteren, mensen gaan voor hun eigen gewin en collegialiteit is soms ver te zoeken. Anderen steunen elkaar, voelen zich op de een of andere manier lotgenoten en houden elkaar vast. In met name de periode tussen communicatie en het daadwerkelijke moment van invoering wordt leiderschap gevraagd. Iemand die richting geeft, communiceert, empathie toont voor de gevoelens die binnen de organisatie en tussen medewerkers spelen. In zo’n periode is managen niet genoeg. Vaak wordt deze cruciale periode vergeten en is iedereen druk met zijn eigen positie en toekomst. Enerzijds begrijpelijk want niets menselijks is ons vreemd maar anderzijds ook pijnlijk om te zien wat er zich soms binnen zo’n change allemaal afspeelt.

Toch vind ik dat je regisseur van je eigen carrière moet zijn omdat de verandering die je zoekt altijd in jezelf zit. Maak je los van de afhankelijkheid van je functie of organisatie. Kijk om je heen en denk na over wat jij hierna zou willen. Stel een functie a la carte samen en bepaal voor jezelf wat jij in die nieuwe baan terug wilt zien. Pas dan kun je gericht naar vacatures kijken en deze langs jouw net gecreëerde meetlat van wensen leggen. Vertrouw op jezelf! Voor goede mensen is altijd plaats. Wacht niet af maar ga vooraan zitten en neem het stuur in handen, pas dan kun je ook jouw richting bepalen.

Veranderen is niet wat het woord in zich heeft, het is niet ver en bij anderen maar dichtbij en bij jezelf

Ik wens eenieder veel energie, daadkracht, wijsheid en verbondenheid in deze voor veel mensen onzekere tijd. Wordt geen “dipper” (denker in problemen) maar wees een “dimmer” (denker in mogelijkheden). Mij heeft het veel gebracht, de veranderingen op zich en ook de nieuwe kansen die hieruit weer zijn ontstaan. Soms heb je het misschien wel even nodig dat een “kruispunt” in je leven door anderen wat verder naar voren wordt gelegd. Het heeft mij sterker gemaakt en onafhankelijker.

Heel veel succes, wacht op de juiste wind. Bouw geen muur maar een windmolen!

P1050800

Marcel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.