Liefde

suikerhartjes

Liefde, wat heeft dat woord veel betekenissen. Liefde voor dieren, liefde voor de natuur, liefde voor oude auto’s, liefde voor elkaar, liefde als fan voor een muziek- of filmster en zo kan ik er nog vele opnoemen.

Maar wat betekent nu eigenlijk liefde? Voor eenieder is dat weer anders maar in de kern willen we het allemaal en kunnen we niet zonder. Het is een primaire levensbehoefte, door liefde kunnen we het leven aan, en bij verlies aan liefde soms niet meer. Dan moeten we de pijn van het gemis van de liefde overwinnen of een plek geven. Het verlies van de liefde van een dierbare raken we ons hele leven niet meer kwijt en gaat met ons mee tot in de dood.

alles-is-liefde

Liefde, we zingen erover, we schrijven erover, we maken er programma’s over en verfilmen het. We maken er schilderijen over of¬†zetten een tatoeage met liefde op ons lichaam. LIEFDE, het magische wat niet te pakken is, maar waar zelfs een speciale dag voor in het leven geroepen is. Ik ga er heel optimistisch maar even vanuit dat iedereen het in zijn leven ervaart of heeft ervaren. Het breekt ons, doet ons groeien, huilen, lachen, zorgen, vergeven, oorlog voeren, maakt ons angstig, jaloers enz.

P1040904

Maar toch is het mooi, zo ontzettend mooi. Het raakt ons als we de liefde ervaren of zien bij anderen. Tegenwoordig wordt het zelfs commercieel ingezet. De vrouwen smullen van romantische films en elke dag komen we wel ergens een hartje tegen. We dragen ze, we eten ze als snoep, maken het figuurtje in de koffie en we versturen en ontvangen ze. Er wordt de laatste jaren meer dan ooit uiting gegeven aan de liefde. Dat wat eerder achter gesloten deuren bleef en waar we niet over spraken wordt nu openbaar gemaakt en delen we als we daar behoefte aan hebben.

Het blijft iets bijzonders liefde, maar voor eenieder ook zo normaal. Maar als je de liefde van je leven vindt, de liefde van je ouders ervaart, van familie en kinderen, vrienden en kennissen, dan ben je een rijk mens. En wanneer je veel liefde van anderen ontvangt en ook veel liefde mag geven dan is dat hetgene dat telt in je leven. Liefde, volgens mij kun je er heel veel pijn van hebben als het verdwijnt. Maar als het er is moet je er met volle teugen van genieten, het maakt het leven mooier.

Lantern

LIEFDE: “Ik zeg magisch”.
Margot Nollet – Avvenire Coaching en Mediation

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.