Rijkdom

IMG_1173

Wanneer ik het opschrijf brengt het al een bepaalde rijkdom bij mij naar boven. Het is een begrip dat zoveel zegt. Rijkdom; perceptie van overvloed, de toestand van het beschikken over voldoende geld en middelen. Het moderne concept van rijkdom is van belang op alle terreinen. Iemand uit de “middenklasse” is rijker dan iemand uit de “onderklasse”. Natuurlijke rijkdom, veel land, bossen, fossiele brandstoffen en mineralen. Menselijke rijkdom, ’t totaal van opleidingen en kunde. En uiteraard geestelijke rijkdom, ook wel genoemd de spirituele rijkdom.

img_1186

Wat betekent nu rijkdom voor eenieder? Voor de een is het elke dag weer een maaltijd op tafel en voor de ander, meer materialistisch, veel mooie spullen om zich heen. Een mooi huis bewonen, een mooie auto om in te rijden. Ook het met passie kunnen uitoefenen van de dingen die je iets brengen, in je beroep, je hobby wordt zo als rijkdom ervaren. Er zijn zoveel vormen van rijkdom die je kunt ervaren. Het goede bericht van een arts die zegt dat een vreselijke ziekte is overwonnen en gezondheid is teruggekeerd. Een prachtige reis maken, ervaringen opdoen, culturen opsnuiven, herinneringen opbouwen en met heimwee naar terugkijken en terugverlangen. Het gezin dat rijkdom geeft, het opgroeien van (je) kinderen. De ontwikkeling die ze doormaken en met vallen en opstaan hun eigen rijkdom weer creëren. Ook familie en vrienden maken deel uit van de rijkdom die we bezitten, het delen van het heden en een verleden en dit nog kunnen bespreken met elkaar.

IMG_1193

Wat ik al schreef aan het begin van ons blog, rijkdom is zo groot en gevarieerd en heeft voor iedereen een andere betekenis en zorgt ook voor een ander gevoel bij het begrip. Voor ons telt in ieder geval dat als je rijk wilt worden, het beter is om je hebzucht te verminderen in plaats van je bezit te vergroten.

IMG_1019

Rijkdom komt niet voort uit een overvloed aan bezittingen maar uit een tevreden geest.

Hoe vervul jij jouw rijkdom?

Margot Nollet en Marcel Hondeveld

Avvenire Coaching en Mediation

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.