Last Christmas ….

Terwijl wij deze blog schrijven staat op de achtergrond de muziek van George Michael. George die gisteren, de eerste Kerstdag op 53 jarige leeftijd is overleden. Een groot artiest/kunstenaar. De muziek waarmee hij samen met Andrew Ridgely bekend werd met Wham sprak ons geheel niet aan, maar toen hij solo ging in 1986 zijn ook wij van zijn muziek gaan houden, de ballads en de jazzy sfeer die hij in zijn nummers verwerkte zijn voor ons de reden om te genieten van zijn muziek.
Al lange tijd stond hij bovenaan ons lijstje om hem tijdens een live-concert te bezoeken. Elke keer waren we weer aan het zoeken wanneer hij zou optreden zodat we erbij konden zijn. Helaas we hebben het niet meer mogen meemaken, George Michael is overleden. Onze wens zal, door ons eigen uitstel, een wens blijven. Het was de Last Christmas van George. Hoe schrijnend kan het zijn, we moeten afscheid van hem nemen op de dag die hij ooit bezong en 1 van zijn grootste hits werd. We zullen nog vaak naar zijn muziek luisteren, echter nu met een andere lading.

Kerst 2016 heeft nu een andere betekenis. Wat voor ons begon het als een fijn samenzijn met familie, samen eten, mooie gesprekken voeren en vooral de behoefte om samen te zijn. Beseffen dat je het goed hebt, dat het fijn en bijzonder is dat je mag samenzijn met de mensen waar je veel van houdt, mensen die zoveel voor je betekenen en nu niet meer op dezelfde manier als vorig jaar bij je kunnen zijn, maar dat je er nog wel aandacht aan kunt besteden.
Op geen enkele andere feestdag zie je met Kerst dat de familie toch graag samen wil zijn  en kruipen ze bij elkaar om elkaar te laten weten en voelen dat je bij elkaar hoort. Even geen stress (om het diner misschien  ) maar even aandacht voor elkaar. Wij kunnen dit nog doen omdat we bijna iedereen waarvan we houden nog om ons heen hebben, maar de keerzijde van samenzijn is ook dat veel mensen de grote eenzaamheid  van de Kerstdagen ervaren. Zij die de geliefden niet meer om zich heen hebben en zich daarom meer dan ooit eenzaam voelen.

Afgelopen week sprak ik met een collega over de Kerst wat wij beiden zouden gaan doen tijdens deze dagen. Hij vertelde dat hij mensen op bezoek vroeg die de eenzaamheid zo sterk ervaren tijdens de kerst. Hij zou ze uitnodigen om samen met zijn gezin de dagen door te brengen door gezelligheid te brengen in de vorm van samen spelletjes doen en samen eten. Een mooi gebaar, iets wat je nog maar zo weinig ziet in deze tijd. Hij kiest hiervoor en wij kunnen alleen onze waardering hiervoor uitspreken.

Kerst 2016: Voor ons heeft het overlijden van George Michael verdriet gebracht, nog meer waardering voor zijn muziek en het besef dat we niet moeten uitstellen. Als we mensen willen ontmoeten dan moeten we dat niet uitstellen, maar daarvoor gaan, want misschien is de gelegenheid er op dat andere moment niet meer. Dus ONTMOETEN en onze behoeftes volgen en zeker niet UITSTELLEN.
Deze Kerstgedachte nemen we mee naar het volgende jaar…….

Marcel & Margot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.