Een duwtje in eigen rug …

Hoe vaak vinden we het niet lastig om onszelf ergens toe te zetten? Moeite om een lade op te ruimen, de schuur te vegen of om je er weer toe te zetten om dagelijks te bewegen. De fiets te pakken in plaats van de auto. We kennen het allemaal wel, ergens tegenop zien. Wel willen maar niet de moed uiteindelijk om het op te pakken. We hebben soms, zoals de titel al aangeeft, een duwtje in de eigen rug nodig.

Het lukt vaak wel als mensen ons meenemen. Naar de sportschool of samen fietsen naar het werk. Weten dat je opgehaald wordt en je niets anders kunt doen dan “aansluiten”.

En wat als je uiteindelijk jezelf toch hebt kunnen bewegen om die klus aan te pakken, wel die avond te gaan sporten of samen met je collega naar het werk bent gefietst? Dan voel je je heerlijk en ben je trots op jezelf dat je gedaan hebt waar je eigenlijk zo tegenop zag.
Wat maakt toch dat we soms moeite hebben om ons lichaam in de actiestand te brengen? Herken je dat ook? Dat je al weken je van alles voorneemt om te doen maar dat je jezelf er maar niet toe kunt zetten? Uitstelgedrag vertoont en alles doet behalve hetgeen er misschien wel het meest moet gebeuren, of juist dat niet doet wat juist erg goed voor je zou zijn. Vanmorgen kwam ik het nog tegen. We wilden graag vroeg op om mooie foto’s te maken met dat prachtige, zonnige winterweer. Maar we bleven langer liggen dan eigenlijk de bedoeling was. ik ben er toch uitgegaan en dat zorgde ervoor dat mijn partner zich moest oppeppen om hetgeen te doen wat wie ons de avond ervoor hadden voorgenomen.

En ja, we hebben beide genoten van datgene wat we ons hadden voorgenomen. Lekker gewandeld en genoten van de mooie natuur en opnieuw prachtige foto’s gemaakt. Onze zinnen verzet en ervoor gegaan.
Bijna iedereen heeft wel eens last van uitstelgedrag. De uitspraak “dat doe ik morgen wel” klinkt niemand onbekend in de oren. Daarom zijn er een aantal tips die ons kunnen helpen ons uitstelgedrag te lijf te gaan. Juist omdat het zo herkenbaar is  Kun je ontdekken wat de oorzaak is van je uitstelgedrag en kun je dit omzetten in actie?

  • Beloon jezelf als je de taak meteen aanpakt. Hoe jezelf wel aan de afspraak die je met jezelf hebt gemaakt. Hierdoor bouw je dan weer zelfvertrouwen op.
  • Kijk eens naar hoe “groot” de taak eigenlijk is.
  • Maak een planning.
  • Elimineer afleiding. Zet bijv. je telefoon uit zodat je niet afgeleid kunt worden bij je taak.
  • Leer jezelf aan dat wanneer je denkt dat doe ik morgen wel, juist dan direct de taak aan te pakken.
  • Gun jezelf ook rust! Wat ik in mijn voorgaande blog “Agenda” ook al schreef, plan ook rust in. Plan jouw tijd voor ontspanning zonder dat je daar een schuldgevoel aan overhoudt. De dag erna kun je er weer met volle energie tegenaan.

Maar het allerbelangrijkste is wat ik eerder schreef, denk eraan hoe lekker en trots je je voelt. Trots op de gerealiseerde klus, het fietsen naar je werk en terug naar huis, de voldoening na het sporten. Dat zul je ervaren als je je beseft dat je deze dingen nu eens niet hebt uitgesteld maar direct hebt aangepakt.

Ik ga nu nog even wat dingen doen die ik eigenlijk tot morgen had uitgesteld.
Wat ga jij doen…….

Margot
Avvenire Coaching en Mediation Westervoort
NB. leuk als je hier op wilt reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.