Scheiden en dan ……

Al vaker hebben we een blog geschreven over het thema scheiden, maar dit ging meer over de vraag of scheiden een seizoenstrend is. Wat houdt scheiden nu echt in? Bekend is dat je veel kunt en moet vastleggen in het convenant en een ouderschapsplan. Hierbij kunnen we deskundige hulp inschakelen van een mediator die dit proces begeleid. Maar vastleggen is 1, het uitvoeren ervan en de hele emotionele achtbaan waar men in komt tijdens en vooral ook na de scheiding is zeker zo belangrijk om extra aandacht aan te besteden.

Vanuit Avvenire hanteren wij een mooie zin over het scheiden:
“Samen op weg naar een toekomst apart”.

Eerst het praktische nog samen helemaal doorlopen en veel overleggen, maar hoe gaan dan verder met en in een toekomst apart? Graag neem ik jullie mee via dit blog in de tijd nadat de formele procedures zijn afgerond en ieder verdergaat met de toekomst, apart. Wat eerst begon als wat men zo vaak noemt, de mooiste dag van je leven, is voorbij en men heeft besloten om zich van elkaar te laten scheiden. Er zal voor beiden veel geregeld moeten worden, er zal o.a. een nieuwe, andere woning moeten komen voor een  of voor beide. Wanneer er een koopwoning is en 1 van de personen wil deze kopen dan zal de  ander moeten worden uitgekocht wanneer er overwaarde aanwezig is. Als men samen kinderen heeft en deze met een van beide mee verhuizen, verandert ook hun veilige wereldje drastisch. Bij een verhuizing moeten ze misschien wel op zoek naar een nieuwe school, nieuwe vrienden enz. Of blijven ze rustig in hun eigen omgeving waardoor er nog een stukje voor de hun bekende situatie blijft bestaan?

Een nieuwe woning of woonplek heeft als gevolg dat men ook moet wennen aan de nieuwe misschien kleinere woning en aan de buurt enz. Veel veranderingen dus, het leven alleen op te moeten pakken en dan vaak ook nog op een andere plek. De kosten kunnen niet meer gedeeld worden dus ook het uitgavenpatroon zal men onder de loep moeten nemen. Verzekeringen  kloppen niet meer, men moet deze wijzigen en of opnieuw afsluiten. Daar waar mensen een auto of auto’s hebben gehad die  op 1 persoon verzekerd was komt het voor dat  ook de opgebouwde no-claim onderdeel van de verdeling kan zijn.

Zelfs met familie en vrienden vindt er vaak een scheiding plaats. Het komt zelden voor dat beiden nog blijven omgaan met beide familie’s en dezelfde vrienden en vriendinnen  blijven ontmoeten. Ook vrienden maken keuzes als mensen gaan scheiden, wat eerst jullie beste vrienden waren blijkt misschien dat ze nu alleen nog maar tijd en een luisterend oor hebben voor een van beiden. De mensen waar je vroeger als vanzelfsprekend mee omging (ex-familie) verdwijnen uit je leven en andere vriendschappen kunnen belangrijker worden. Zoveel veranderingen vinden plaats in het leven van gescheiden mensen, je begeeft je in een achtbaan die maar niet lijkt te stoppen.Je hele leven staat op zijn kop, alles moet weer opnieuw aangeschaft worden of verdeeld, van spullen tot relaties, tot eventueel de woonplaats en je financiële positie.

Meestal wordt bij de scheiding het praktische gedeelte tot in de puntjes verzorgd maar kan het emotionele stuk nog weleens een onderschoven kindje zijn. Onze ervaring is dat als je ook het emotionele stuk tijdens het scheidings- proces benoemt dat de mensen voor niet al te veel verrassingen komen te staan. Het is goed als er tijdens het scheidings- proces in de gesprekken die plaatsvinden ruimte is voor het verdriet, de angst en onzekerheid die de toekomst met zich mee brengt. Wie kent de uitspraak niet scheiden doet lijden. Er volgt een rouwproces om elkaar los te kunnen laten en om weer op zoek te gaan naar die andere vorm van omgang. Zolang beiden nog niet met een andere, nieuwe partner zijn waar ze ook weer door beïnvloedt kunnen worden is de omgang nog in te vullen naar ieders wens vaak. Maar zodra er andere partners in het spel komen verandert ook de omgangsvorm van de ex-en vaak. Het eens zo vanzelfsprekende om alles met elkaar te delen wordt overgenomen door een ander. Dat kan men als zeer pijnlijk ervaren of als een opluchting. Kortom rouw om het verleden en omarm het heden, hoe pijnlijk een scheiding ook is, daar waar een deur gesloten wordt gaat een andere weer open. Alleen dat zul je in de eerste tijd van het alleen zijn vaak nog niet ervaren. Neem de tijd om alles een plek te geven zodat de zin waarover ik het in het begin van de blog over had wordt:

“Samen op weg naar een mooie toekomst apart……”
Mocht je vragen hebben over de inhoud van dit blog, of heb je behoefte aan begeleiding neem dan contact op met Avvenire Coaching en Mediation. (www.avvenire-coaching.nl)

 
Margot Nollet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.