Sneeuw

Gisteravond waren de eerste vlokken al zichtbaar maar vanmorgen werden we wakker in een “witte wereld”. De plek waar wij ons bevinden ligt onder een smetteloos sneeuwtapijt. Voor ons geeft dit beeld altijd een vredig gevoel. Het mooiste is om plekken te bezoeken waar op dat moment nog niemand is geweest. De zon reflecteert op de mooie witte vlakte en de sneeuw knispert onder onze schoenen. Een prachtige, vredige wereld waarin je even weg bent van de beslommeringen en dingen van alle dag. De bodem is bedekt met een mooie witte laag. Best bijzonder, normaal bedekken we iets om te verbergen en nu zien we de ongelofelijke schoonheid van de bedekking door de sneeuw.

Vandaag is er sneeuw! Kinderen worden wakker en willen zo snel mogelijk naar buiten om sneeuwballen te gooien, een sneeuwpop te maken of een iglo te bouwen. Dit zorgt voor een herinnering die bij ons naar boven komt als we de sneeuw zien. ’s Morgens wakker worden, zien dat het heeft gesneeuwd, snel in de kleren en met alle kinderen uit de buurt aan de slag om de mooiste iglo te bouwen. En natuurlijk op de slee om de hellingen af te roetsjen. Ook de huisdieren zoals honden en katten zijn dol op sneeuw en springen en dartelen er rustig op los.

Eigenlijk zien we dit niet meer in deze tijd. Niet dat kinderen dit niet meer zouden willen doen maar de klimaatverandering zorgt ervoor dat het minder sneeuwt. En als het dan al een dag of een paar dagen wit is dan zitten we ook zo weer zonder. Daar gaan dus de bouwaspiraties van de hedendaagse jeugd.

Natuurlijk ondervinden we ook hinder van de sneeuw. In de buurt wordt snel de stoep schoongeveegd zodat niemand uitglijdt. De sneeuwschuivers en strooiwagens rijden voor ons uit en zorgen ervoor dat we veilig onze bestemming bereiken.

Sneeuw, een samensmelting van waterdruppeltjes en ijskristallen. Een prachtig natuurverschijnsel. Mensen rijden er honderden kilometers voor om op de ski’s te kunnen staan, te langlaufen of snowboarden. Of om soms maar een stuk te wandelen in een fantastisch wit berggebied. Dat wil zeggen als je een “wintermens” bent uiteraard. De “zomermensen” onder ons die moeten hier niets van hebben. Die willen het kwik het liefst in de buurt van de 20 graden Celsius hebben of zelfs nog iets hoger. Zo is het voor iedereen verschillend hoe deze, huidige witte wereld wordt ervaren. Er zijn vele wereldburgers die het fenomeen sneeuw niet eens kennen en als ze het al zien niet weten wat ze er mee aan moeten.

Maar wij mogen ervan genieten, heerlijk door de vallende sneeuw lopen of als eerste een voetafdruk achterlaten op dat maagdelijk witte tapijt. En uiteraard leent deze schitterende wereld zich bij uitstek om prachtige foto’s te maken en het misschien wel afnemende verschijnsel sneeuw vast te leggen omdat we er over een aantal decennia helemaal niet meer mee te maken krijgen.

Ga jij nog genieten van de sneeuw vandaag of wacht jij liever op de zon?
Margot & Marcel
Avvenire Coaching en Mediation

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.