Intuïtie …

Deze week zag ik een mooie poster met de tekst; “Volg je hart want dat klopt”.

Gelijk moest ik denken aan mijn voornemen om over intuïtie een blog te schrijven. Et voilà hier is dan mijn nieuwe blog.

Wat is nu eigenlijk intuïtie? Volgens de filosoof Spinoza is intuïtie de hoogste vorm van kennis die inzicht geeft in de samenhang van alles. Anders gezegd; “Intuïtie is een manier van waarnemen, middels je intuïtie kun je direct innerlijk iets waarnemen, zonder eerdere ervaring of redenering. Een synoniem voor intuïtie is ‘ingeving’, ‘een onderbuikgevoel’ of ‘zesde zintuig’.

We worden er dagelijks door onszelf mee geconfronteerd. Maar of we er ook altijd naar luisteren is een tweede. Durven we überhaupt op onze intuïtie af te gaan of drukken we deze juist weg en nemen we liever de beslissingen vanuit onze ratio. Laten we het gevoel wat vaak het antwoord geeft op vele vragen varen?

Als mens weten wij, uit gevoel (intuïtie) dondersgoed of dingen goed voor ons zijn. Of er iets misschien niet klopt, of het wel of niet bij ons past, welke mensen goed voor ons zijn en welke niet, of iets veilig is of niet, of de omgeving waarin we zijn past of niet etc. Dat is wat we allemaal doorkrijgen maar vaak liever niet uitspreken of naar handelen.

Het zou goed zijn wanneer we meer op onze intuïtie zouden vertrouwen en ook van hieruit beslissingen zouden durven te nemen. Kies voor een studie vanuit je gevoel. Niet beredeneren dat de studie wordt gedaan omdat dit straks een goede baan oplevert, maar kies de studie die bij je past en die je straks de mogelijkheid geeft om een beroep uit te oefenen met passie en waarin je jezelf gelukkig voelt. En waar dus de maatschappij ook bij gebaat is. Hoeveel mensen zitten niet op hun plek maar durven niet te kiezen omdat dit veel zekerheid wegneemt. Dus niet handelen naar hun gevoel en datgene kiezen wat beter bij hun past.

Waarom nog relaties met mensen aanhouden terwijl je weet dat het niet meer klopt. Misschien uit angst voor een stuk eenzaamheid? Wanneer we toch beslissingen nemen vanuit onze ratio in plaats van ons gevoel dan zullen we er toch later vaak de tol voor moeten betalen. Actrice Ingrid Bergman zei over intuïtie: “Je moet je intuïtie trainen, je moet die zachte stem binnenin je vertrouwen. Die je exact verteld wat te zeggen en wat te vertrouwen”. Wie kent de uitspraak niet; “mijn intuïtie zegt me dat er meer aan de hand is”. Of dat mensen je iets beloven maar je van tevoren al weet dat ze dit niet zullen nakomen.

Als je steeds maar weer beslissingen neemt vanuit je ratio dan kun je het contact met je innerlijke stem verliezen. Durf te vertrouwen op je innerlijke stem, hij brengt je dichter bij jezelf en bij een plezierig leven. Dus volg je hart want dat klopt.

Margot Nollet – Avvenire Coaching en Mediation – Westervoort

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.