Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen:

De betekenis van zelfvertrouwen kennen we denk ik allemaal wel, maar ik begin dit blog toch nog maar met de uitleg hiervan.

Zelfvertrouwen:
Is het gevoel van eigenwaarde. Letterlijk betekent het het vertrouwen van een persoon in zichzelf in dat wat hij of zij kan, of hoe diegene is.

Het begint volgens mij dan ook dat je van jezelf mag zijn wie je bent, dat bepaalt niemand anders voor jou. Als je tevreden bent met jezelf en wat je kunt zul je ook meer eigenwaarde hebben en dit ook uitstralen naar de buitenwereld.
Zelfvertrouwen, daar worden we zo op afgerekend, wie zien graag mensen op een baan solliciteren met veel zelfvertrouwen, of als iemand veel zelfvertrouwen uitstraalt zullen we diegene als sterk en geslaagd beoordelen, misschien kijken we er zelfs wel tegenop en willen we ook zo zijn als degene die dat uitstraalt.

Goed geklede mensen, mensen die makkelijk praten in gezelschap of geslaagde mensen in de maatschappij, daarvan denken we al snel dat deze zij over veel zelfvertrouwen beschikken. Als we dan in gesprek komen met deze mensen en het komt op het onderwerp zelfvertrouwen dan zul je vaak te horen krijgen dat ze erg onzeker waren bij bv de presentatie die ze moesten geven of dat ze het ook eng vonden om in een volle kamer binnen te komen en iedereen te moeten begroeten. We kunnen het allemaal wel uitstralen, maar dat wil nog niet zeggen dat we ook blaken van het zelfvertrouwen. Achter die persoon zit ook vaak een onzeker iemand en draagt ook dagelijks een masker om anders te willen overkomen.

Het is mooi als je het al vanaf je jeugd kent en dat je maar voor weinig dingen onzeker bent, maar over het algemeen moet zelfvertrouwen ook groeien. Ook al hebben je ouders hun best gedaan in de opvoeding en je het gevoel gegeven dat je mocht zijn wie je bent en je regelmatig complimenten gegeven, dat is nog niet de garantie dat je je zelfvertrouwen goed ontwikkeld. Ook invloeden van buitenaf zijn erg belangrijk voor het zelfvertrouwen, we kunnen zelf blaken van zelfvertrouwen, maar als je gepest wordt, of constant commentaar krijgt op hetgeen je presteert of hoe je eruit ziet, of dat je alleen maar zelfverzekerde mensen tegen komt op bijvoorbeeld social media, dan zal er weinig van je zelfvertrouwen overblijven.

Ook als er een ziekte in je leven komt zal dat ook geen goed doen voor je zelfvertrouwen, er wordt een aanslag gedaan op je lichaam wat misschien nare gevolgen heeft voor je functioneren, en wat gebeurt, ook je zelfvertrouwen krijgt een deuk omdat je lichaam je in de steek heeft gelaten.

Er worden zoveel cursussen aangeboden die we kunnen volgen en de bladen staan vol met goede tips hoe we ons zelfvertrouwen kunnen vergroten, het zal zeker helpen deze tools, maar uiteindelijk ben jij de enige die er iets aan kan doen en dit bij jezelf kan laten groeien.

Zelfvertrouwen vergroten door de formule:
Zelfvertrouwen = Vaardigheid x Waardigheid

Hoe kun je het dan laten groeien, je kunt dit doen door dingen aan te gaan en er niet van weg te blijven, als het dan gelukt is zul je groeien en vertrouwen krijgen in hetgeen je aangaat. Dit zal gaan met vallen en opstaan. Het is een kwestie van succeservaringen creëren. Kleine dingen aanpakken en van daaruit steeds een stapje verder. VAARDIGHEID. Als dit alles positief voor jezelf werkt en je brengt dit ook nog eens naar buiten werk je tevens aan je WAARDIGHEID.

ZELFvertrouwen begint klein en eindigt groot.

Margot Nollet – Avvenire Coaching en Mediation

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.