Relativeren ……

Als je het woord uitpluist zit er het woord “relatie” in. Je legt relaties met andere situaties waardoor je er beter mee kunt omgaan.

Relativeren betekent dat je bepaalde onderwerpen afzwakt. De ‘het valt wel mee’ instelling. Hetgeen soms ook belangrijk is en als een volwassen eigenschap wordt beschouwd.

Helaas komen we dit meestal pas tegen als we vanuit onze omgeving nare dingen medegedeeld krijgen zoals; “die is ernstig ziek”, of dat iemand zijn baan is kwijt geraakt, of nog erger als iemand overleden is. Allemaal dingen die ons raken en onze eigen zorgen daardoor minder laat lijken of onze verlangens minder belangrijk laat worden dan voorheen. We gaan nog meer relativeren als onszelf de nare dingen overkomen. Dan pas beseffen we ons hoe fijn het eigenlijk was toen er niets dreigends in ons leven speelde. Dat we konden gaan en staan waar we wilden, de dingen doen die we als gewoon ervaren en dus ook zonder er over na te denken doen. Er later pas als hele gelukkige momenten op terugkijken, als we ze door omstandigheden niet meer kunnen doen.

Ineens is het niet meer zo belangrijk bv om op vakantie te gaan of te streven naar een nog mooiere inrichting of mooier huis, grotere auto enz enz. Als er dingen in welke vorm van je worden afgepakt, dat kan zijn in allerlei vormen bv. scheiding, verminderde gezondheid of het verlies van iemand dan ga je relativeren. Relativeren houdt dan vaak ook in dat je anders in het leven komt te staan, je weet de meest belangrijke dingen van het leven weer op waarde te schatten, zoals een goede gezondheid, fijne en lieve mensen om te heen en als je geluk hebt ook een partner die je door dik en dun steunt.

Relativeren, we doen het allemaal op zijn tijd en raken het ook weer kwijt als alles weer naar wens gaat in het leven. Het is moeilijk om in het leven van alledag bezig te zijn met het besef van alles wat we hebben en hoeveel we van andere ontvangen, maar laten we het maar meer beseffen en zoveel mogelijk genieten van alles, als er nog niets in de weg staat om alles uit je leven te halen.

Dus relativeren op zijn tijd is zo slecht nog niet. Het laat het geluk, wat voor iedereen weer anders is, meer in ons leven, door besef, bestaan.

Margot Nollet – Avvenire Coaching en Mediation

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.