Trouw…….

Wat is trouw?

Blijkbaar heel veel….. zoveel dat we elkaar zelfs, officieel in het bijzijn van heel veel mensen elkaar trouw willen beloven. Trouw zijn voor heel je leven aan één persoon. Een bijzonder persoon waar je je leven mee wilt delen in voor- en tegenspoed. Je zegt tegen diegene dat als er verleidingen of tegenslagen op je pad zullen komen je die samen zult verslaan en dat je de ander het vertrouwen geeft dat jij ook trouw zult zijn. Het is mooi dat je dat durft uit te spreken naar elkaar en je er samen krachtig je Jawoord aan geeft. Dit jaar ben ik twee keer getuige geweest van het feit dat mensen elkaar hun jawoord gaven en dat raakt me, telkens weer. Het is een mooie belofte aan elkaar en toch zó bijzonder dat het meestal groots gevierd wordt.

De woorden trouw, vertrouwen, zelfvertrouwen, wantrouwen; we gebruiken het dagelijks. Daaruit blijkt dat er waarde voor ons aan zit. Hoe vaak horen we niet: “Dat is een betrouwbare werknemer” en die nemen we dan graag aan. “ Een betrouwbare auto”; die willen we dan graag kopen. Of “Dat is iemand met veel zelfvertrouwen”. Als we een huis laten bouwen zoeken we ook iemand die betrouwbaar genoeg is om dit uit te voeren. Betrouwbaarheid staat dus voor iets of iemand waar je van op aan kunt, die je niet in de steek laat of die er altijd voor je is. Als dit wordt geschaad kan het zelfs mensen breken.

Wat als er geen trouw is in een relatie? Dan geeft dat een breuk of een kras in deze relatie. Is er spijt dan is het misschien nog te herstellen, maar daar is wel wat voor nodig. Als een product toch niet zo goed of betrouwbaar is in gebruik , dan is er een teleurstelling en brengt men het terug. Maar kwets je een mens door het vertrouwen op welke manier dan ook te beschadigen, dan kan het zelfs zo zijn dat de gekwetste het vertrouwen in gehele de mensheid verliest. Sommige mensen hechten, zo lijkt het, weinig of geen waarde aan het woord trouw en nemen het allemaal niet zo nauw. Dat is jammer voor degene die dat wel had willen zien in de relatie. Dan wordt er meer kapot gemaakt dan je lief is. Als het vertrouwen in elkaar of in de mensheid is geschonden dan is er veel pijn, verdriet en boosheid. Het vertrouwen ook niet zomaar terug. Het wantrouwen zal moeten slijten tot je weer durft te vertrouwen. Of als het vertrouwen niet hersteld wordt zal je keuzes moeten maken zoals bijvoorbeeld, die je gekwetst heeft niet meer nabij te hebben.

Wat echter het belangrijkste is, is vertrouwen hebben in jezelf. Vertrouwen op je intuïtie, op je gevoel, op je verstand en op je keuzes. Van daaruit heelt je ziel en zal je weer leren vertrouwen op de weg die je inslaat en de mensen die je daarop ontmoet.
Kijk in de spiegel en zeg het Jawoord tegen jezelf. Verklaar trouw aan jezelf, aan wie je bent. Vertrouw daarop en durf te bouwen.

Trouw, vertrouwen, betrouwbaar zo belangrijk in elke relatie.
Liefde is………onvoorwaardelijke trouw, ook aan jezelf.
Wens jullie dit allemaal toe.

Margot Nollet    Avvenire Coaching & Mediation

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.