Spiegeltje spiegeltje aan de wand….

Misschien herken je dit, je hebt een conflict met iemand of loopt steeds tegen dezelfde dingen aan waardoor je relaties met andere mensen stroef loopt. Je niet lekker in je vel zit op je werk of dat de familiebezoekjes niet meer zo gezellig zijn zoals je gewend was.

Je merkt dat je op alles en iedereen commentaar hebt. Het ligt allemaal aan iedereen behalve aan jou. Helaas kun je alles en iedereen niet veranderen en ben jij de enige die invloed heeft op jouw handelen en denken. Je kunt wel van alles vinden van een ander, maar de verandering zal in haar of hem tot stand moeten komen. Ik zie het dagelijks in de praktijk dat de ander iets van de ander vind en de ander wordt geacht te veranderen of te bewegen. Ik vraag dan ook altijd durf je al in je eigen spiegel te kijken?

Durven we eerlijk naar onszelf te zijn en in alle situaties te kijken naar ons gedrag en aandeel in bijvoorbeeld een ruzie. Het niet fijn vinden op je werk of de verstoorde relatie met je familie. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen gedrag en alleen jij kunt er iets aan veranderen als relaties niet prettig verlopen, of als je het niet naar je zin hebt in bepaalde situaties.

Jij alleen staat aan het roer van jouw leven. Kun je achterom kijken en zeggen ik ben tevreden over hetgeen ik tot nu toe heb gedaan. Of kijk je achterom en denkt, ik had dingen toch anders moeten doen en wil daar met een heldere blik naar kijken door in de toekomst niet meer dezelfde fout te maken of in dezelfde valkuil te stappen.

Durf jij in de spiegel te kijken en dingen te veranderen of blijf je anderen verantwoordelijk houden voor hetgeen je heeft geraakt in je leven. Het mooiste zou zijn als je je eigen aandeel hierin oppakt en probeert met vallen en opstaan dingen te herstellen en de richting te kiezen die bij jou past wat maakt dat je gelukkiger in het leven komt te staan.

Het is een zware opgave die pijn doet en het moet zeker ook je tijd zijn om dingen aan te pakken en eerlijk naar jezelf te zijn, maar dit alles zal zijn vruchten afwerpen als de eerlijkheid het uiteindelijk wint van het wegduiken…..

Margot Nollet   Avvenire Coaching en Mediation

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.