Ben jij de regisseur van je eigen leven…..

Als ik deze vraag aan cliënten stel krijg ik meestal het antwoord, “Ja dat ben ik”. Als we dan wat dieper op deze vraag ingaan komt er al snel een andere visie op het antwoord wat ze daarvoor heel daadkrachtig gaven. Hoeveel eigenheid heb jij nog in een relatie, hoe vaak geef jij nog je uitgesproken mening en nog veel belangrijker hoe vaak per dag pas je je aan en volg je eigenlijk niet de weg die je graag zou willen bewandelen? We kennen het allemaal toch wel, je hebt je voorgenomen om eens een dagje dingen te doen die jij belangrijk vindt, je wordt gebeld door iemand met de vraag hem te helpen of gezellig samen wat te ondernemen. Je zet je voorgenomen dingen aan de kant en vertrekt.

Zijn onze eigen mening, behoefte en doel wel de belangrijkste in je leven of laat je je hierin snel verleiden door van dit pad af te wijken?
Jouw persoonlijke waarden helpen je om keuzes te maken en een richting te bepalen. Waarden geven aan wie je bent op dit moment.
Voorbeelden van waarden zijn, beleefdheid, betrokkenheid, echtheid, genieten, loyaliteit, respect, avontuur, integriteit, onafhankelijkheid, vrijheid, samenwerking.

Als je trouw bent aan jezelf volg je deze waarden zoals ze goed voelen voor jou. Blijf hierin bij jouw gevoel en laat je niet verleiden om hiervan af te wijken.
Zijn voor jou de eigen waarden duidelijk in het leven, gebruik deze inzichten dan bij het maken van keuzes en laat de keuzes van jou niet overrulen. Tuurlijk is het handig als je met iemand samen leeft of met mensen samenwerkt dat je rekening houdt met elkaar, maar verlies jezelf niet in de relatie of tijdens een samenwerking.

Jouw waarden doen er evenveel toe als die van een ander. Laat deze dan ook het kompas zijn in je leven. Zet de ratio wat vaker aan de kant en handel vanuit je gevoel, dit volgt jouw waarden. De ratio zorgt er juist vaak voor dat we ons aanpassen en onze waarden laten varen. Als we niet meer het leven leiden vanuit onze eigen ik zullen we sneller in een burn-out belanden. Het lichaam en gevoel heeft ons al vele malen gewaarschuwd dat we over onze grens gaan, maar door hier niet meer naar te luisteren belanden we juist vaak daar waar we niet willen belanden. Dus nogmaals de vraag:

Ben jij de regisseur van je eigen leven… ja ik leef naar mijn eigen waarden… nee ik pas me teveel aan en ben weer op zoek naar mijn eigen ik..

Hoop voor eenieder dat je volmondig JA kunt zeggen. Zo niet, pas je leven aan door hetgeen te doen wat je echt wilt, tenslotte heb je alleen jezelf ermee als je je eigen waarden niet volgt….

Margot Nollet Avvenire Coaching en Mediation

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.