Alle leven is verbinding en alle verbinding is Liefde……

Deze tekst kwam ik tegen en sprak me meteen aan.
Alleen toen ik hem nog eens las merkte ik dat het mij ook enorm aan het denken zette.
Is dat zo? Alle leven is verbinding en alle verbinding is liefde. Ik voel nu ik in de rouw ben door het verlies van mijn moeder dat juist na haar overlijden, ik nog meer in verbinding ben met haar. Dus alle LEVEN is verbinding gaat voor mij niet op. Ze is fysiek niet meer in mijn leven, maar in mijn herinnering is ze meer dan ooit aanwezig. Na het leven houdt de verbinding niet op. Zoals Manu Keirse “rouwdeskundige” zo mooi zegt:

“Ik zie doodgaan als verhuizen van de buitenwereld naar het hart van de mensen waarvan je hebt gehouden”.

De herinnering aan mijn moeder wil ik op vele manieren uiten. Zo vind ik het enorm fijn om haar recepten te koken. Ook om de trouwring van mijn overleden vader te dragen, waar hun trouwdatum en haar naam in staan. Ik heb een kleine zonnebloem op mijn lichaam laten tatoeëren ter nagedachtenis aan haar. Ik vind het fijn om hun graf te verzorgen, omdat mijn zorg die ik jarenlang heb gegeven nog niet over is.

Mijn liefde en nagedachtenis heeft alles met mijn leven met haar te maken, maar ook met haar dood. De dood zorgt ervoor dat ik de herinnering aan het samenzijn met haar, een mooie en waardige plek zal gaan geven in mijn leven nu.

De emoties omtrent het verlies maken mij heel erg moe en soms enorm verdrietig maar geven ook kracht omdat ik besef hoeveel ze mij gegeven heeft. Lastig vind ik het wel dat er ook mensen zijn die moeite hebben met mijn rouw en de gevolgen daarvan. Ze vragen bijvoorbeeld wanneer het eens over is en alles weer wordt zoals het was. Dat leg ik maar naast me neer. Ik vind het jammer dat er niet begrepen wordt dat verwerking van verlies, tijd en rust nodig hebben. Ik moet een fase door met de overweldigende emoties van rouw en daar zit geen tijdslimiet aan.

Het is belangrijk om goed te rouwen en het de ruimte te geven die het nodig heeft. Dit geldt voor elke vorm van verlies.

Wil je meer weten over rouw:

Kijk eens naar het prachtige interview van Jacobine met Manu Keirse over de wijze waarop we rouwen en de ontwikkeling van rouw door de jaren heen. https://www.npostart.nl/jacobine/16-11-2019/KN_1708964

Margot Nollet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.