Wegrennen voor moeilijke situaties …

Gaan we iets aan met elkaar of lopen we weg voor hetgeen we niet fijn, moeilijk of confronterend vinden?

Het is een gegeven dat we het lastig vinden om elkaar aan te spreken als ons iets niet bevalt van de ander. We hebben geen zin in ruzie of confrontatie.
Conflictvermijding is hiervoor het juiste woord. We lopen letterlijk weg bij de ander om de confrontatie niet aan te gaan. Soms is het ook goed om niet overal gelijk op in te springen maar even afstand te nemen en de situatie in rust en met afstand te overzien. Heftige gevoelens die spelen bij confrontaties gaan bij een conflict niet helpen dus de genomen afstand kan wel even goed zijn. 

Weglopen voor moeilijkheden is een heel natuurlijk iets, vluchten kan letterlijk je leven redden.
We willen mensen geen pijn doen maar het zeker ook zelf niet voelen. Dan maar afstand houden en mensen helemaal uit je leven bannen zonder dat je het ooit hebt uitgesproken met elkaar. Helaas dat werkt niet. Waar je ook heen vlucht, die angst is onderdeel van jou en vlucht dus altijd met je mee.
Maar er komt een moment dat je er iets mee moet. Je kunt je partner, ouder, familie, vriend, vriendin of collega niet eeuwig blijven negeren. Het is goed om je angsten onder ogen te zien als het nodig is. Dat is niet makkelijk, een confrontatie kan wonden veroorzaken of oude wonden openrijten. Maar het zal je uiteindelijk sterker maken.
Accepteer eerst eens wat je voelt. 

Het is niet leuk is om de relatie met je partner onder de loep te nemen, de confrontatie met je collega aan te gaan of een ruzie met je moeder uit te praten. Maar als je het niet aangaat en je blijft je verzetten dan blijft het altijd tussen jullie in staan. 
“What you resist, persists.” 

Accepteer dat je je rot, boos, bang of ongemakkelijk voelt. Dit gevoel gaat weer voorbij, je kan het aan én iedereen heeft er last van.
Als je dingen altijd vermijdt is het goed dat je toch dit gedrag gaat keren en nieuwsgierig bent wat je het op gaat opleveren als je het wel aangaat. Dat zal je helpen in de relatie met anderen, maar ook voor je eigen groei is het goed om ander gedrag je eigen te maken. Angst helpt niemand maar blokkeert dus kijk je angst aan en loop er niet voor weg.

Margot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.