Gemis of verlies …

Als partner wil je graag op de eerste plaats komen bij je geliefde. Maar wat als je partner al kinderen heeft uit een eerdere relatie die door scheiding of misschien zelfs door overlijden niet meer bestaat?

Het is moeilijk om als nieuwe partner te accepteren dat je nooit op de eerste plaats zult komen maar dat door natuurlijke ordening binnen het systeem het niet mogelijk is om dat te veranderen. Dit is geen verzonnen regel maar een natuurlijk gegeven.

Niets zal zijn zoals het plaatje wat je in je hoofd hebt als je aan een nieuwe relatie denkt. Je wilt graag de belangrijkste zijn, op de 1ste plaats komen.

Helaas bestaat er geen eerste plaats meer, deze plek hebben zijn of haar kinderen al ingenomen die worden meegenomen uit de eerdere relatie.

Steeds vaker komt de volgende hulpvraag voorbij in de praktijk:
Wat doe ik met de nare gevoelens van mijzelf? Ik voel dat ik me steeds meer af ga zetten tegen zijn of haar kinderen. Ik vind mijn partner leuk met onze kinderen, maar als hij of zij bezig is met zijn eigen kinderen ken ik hem niet meer terug en vind ik dat hij zich zo overdreven gedraagt.

Allemaal voorbeelden uit de praktijk die we niet echt kunnen oplossen. Het enige wat we kunnen doen is erover praten. Erkennen dat dit nare gevoel er soms is. Misschien zelfs in de vorm van jaloezie of afgunst. Geen leuke dingen om bij jezelf te ontdekken.

Maar het mag er gewoon zijn, je rouwt om een gevoel wat je nooit gaat krijgen en dat heeft een plek nodig en acceptatie. Je ideaal beeld van een relatie is verstoort en gaat ook niet worden zoals je je had voorgesteld. Soms zelfs verre van ideaal. 

Alles heeft je partner al meegemaakt en voor jou is alles de eerste keer. Wat doet dat een pijn wetende dat je daarin nooit dezelfde beleving zult hebben. Je partner heeft al kinderen gekregen met een ander. Wat voor jou nieuw is, is voor hem of haar de 2e of misschien wel 3e keer.

Laat de pijn en het verdriet er gewoon zijn, je moet afscheid nemen van dat ideaal beeld met deze partner. Misschien heb je een ander idee van wat rouw is, maar dit is ook rouwen, pijn hebben om iets wat nooit komen gaat. Gemis ervaren van iets wat je nooit hebt gehad of zult hebben. 

Nogmaals praat, rouw en uiteindelijk accepteer. Als je dat niet doet blijft er onnodig veel tussen jullie in staan en raak je verder van elkaar verwijdert dan je zou willen. Er is heel veel wat er wel is en dat is een toekomst met elkaar alleen anders dan je dacht….

Margot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.