Emoties

Het is zaterdagmiddag, de wind speelt buiten met het straatvuil en blaast het losse blad voor zich uit. Alleen thuis op de bank met de verwarming aan kijk ik naar de Olympische Winterspelen.

Sport is emotie wordt gezegd en daar ben ik van overtuigd.

Wat zijn eigenlijk emoties?

Emotie betekent letterlijk; energie in beweging en ontstaat door een gedachte die je hebt. Door iets wat je ziet, hoort of ervaart of omdat je ergens over nadenkt of aan het piekeren bent. Het kan je ook herinneren aan iets in het verleden waar je aan denkt. Dit kan positief of prettig zijn maar ook naar of vervelend.

Een emotie heeft altijd een beweging die je kunt voelen in je lichaam, signalen vanuit het onderbewuste, vanuit je intuitie. Emoties geven aan hoe je je voelt in een bepaalde situatie. Ze geven je grenzen aan, wat belangrijk voor je is en wat de situatie voor jou betekent. Vaak zijn we geneigd om (vervelende) emoties te onderdrukken. Emoties laten zich echter niet onderdrukken, ze blijven op de achtergrond aanwezig en beïnvloeden ons gedrag en onze gedachten.

Emoties kunnen verdeeld worden in vier primaire emoties:

  • Bang
  • Boos
  • Bedroefd
  • Blij

We hebben emoties gratis gekregen bij onze geboorte en het zijn, zoals gezegd, de signalen die je vertellen hoe het met je is.

Tijdens het kijken naar de Winterspelen zie ik de emoties over het beeldscherm schieten, bij sporters, coaches, toeschouwers etc. We hebben ze allemaal en dat is waardevolle bagage die we met ons meedragen. De 1500 meter schaatsen is inmiddels begonnen. Ik nestel me weer op de bank en voel welke emotie nu zo prominent bij me speelt. Niet onderdrukken maar ervaren wat mijn situatie nu voor me betekent.

Avvenire Coaching en Mediation Westervoort

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.