Stilte

Afbeelding

Stilte

“het is van niemand en van ons allemaal”

Hoe bewust werd ik me hiervan gisteravond tijdens de Nationale Herdenking op de Dam. Voor het eerst in mijn leven was ik live deelgenoot van deze bijzondere en respectvolle gebeurtenis. De trein had ons naar de hoofdstad gebracht via, grazende koeien in vochtige weilanden, dartelende lammetjes die tikkertje leken te spelen en het mooie uitzicht op ons, toch nog wel groene landschap. Gaandeweg de reis besefte ik me dat ik eigenlijk wel in de stiltecoupe had willen zitten. Sommige medepassagiers hadden elkaar zoveel te vertellen en dit kon klaarblijkelijk alleen maar op een zeer luide toon.

Dat zijn dan van die momenten dat ik de stilte graag wat harder zou willen zetten. Als ik terugdenk aan die twee minuten stilte tijdens de herdenking op de Dam dan ben ik opnieuw geraakt. Stilte verbindt mensen met elkaar, ongeacht cultuur, religie of politieke overtuiging.

Afbeelding

Ik heb van tijd tot tijd behoefte aan even niets, aan rust en stilte. Tijd om te ontspannen en mijn ervaringen te verwerken. Tijd voor reflectie op wat ik heb meegemaakt en op wat ik echt belangrijk vind. Stilte en rust zijn nodig om tot onszelf te komen en weer op te laden. Stilte heeft een positieve uitwerking op onze psychische en fysieke gezondheid. Er ontstaat ruimte om te luisteren naar onszelf en anderen. In stilte ontstaat inspiratie en creativiteit, antwoorden komen als vanzelf en er ontstaat inzicht hoe te handelen in situaties.

Stilte kan zich in zoveel verschillende situaties en vormen aandienen en hier zijn we ons vaak niet van bewust.

  • Stilte als teken van respect, zoals ik gisteren heb ervaren bij de Nationale herdenking
  • Stilte in relaties, zowel negatief (vanuit een slechte verstandhouding) als positief (stille aanwezigheid vanuit woordeloos begrijpen)
  • Stilte in muziek, die zowel in de klassieke als in de moderne muziek wordt toegepast
  • Stilte ingezet bij coaching, vaak begint beweging bij de ander met de stilte bij jezelf.

Afbeelding

Prachtig om te ervaren hoe zoiets universeels als stilte zich kan uiten in zoveel facetten.

Ik nodig je uit om eens te luisteren naar de stilte en te voelen wat het voor jou betekent en met je doet.

Sssttt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.