(Zelf) Compassie

Afbeelding

Afgelopen weekend bezocht de Dalai Lama ons land. Voor mij een bijzonder moment, ik kan het niet echt duiden maar deze man maakt een enorme indruk op mij. Zijn charisma en de rust die hij uitstraalt hebben op mij een zalvende werking. De Dalai Lama was onder andere in Nederland voor het verzorgen van een lezing met de titel: “Welzijn, wijsheid en compassie”.

Compassie

Het woord compassie stamt af van de Latijnse woorden cum en pati, die letterlijk ‘mede-lijden’ betekenen. Toch is de betekenis niet eenduidig. Naast medelijden, emotionele betrokkenheid op de onprettige of moeilijke situatie van de ander, is compassie ook verwant met empathie. Het vermogen je in te leven in zowel negatieve als positieve emoties van de ander. Compassie leeft dus evengoed mee met vreugde en niet uitsluitend met vervelende of lastige zaken.

Compassie is niet, hetzelfde voelen als de ander. Iemand die met compassie meeleeft met een verdrietig persoon is zelf niet verdrietig. Hij/zij beseft wel wat het betekent om zulk verdriet te hebben.

Compassie betekent ook dat je begrip en vriendelijkheid biedt aan anderen als ze fouten maken of tegenslag ondervinden, in plaats van hen te veroordelen.

AfbeeldingZelfcompassie wil zeggen dat je precies op dezelfde manier naar jezelf kijkt als je het moeilijk hebt, als je faalt of als er iets je niet bevalt aan jezelf. In plaats van meedogenloos te oordelen en jezelf te bekritiseren voor allerlei tekortkomingen, betekent het dat je vriendelijk en begripvol bent tegenover je fouten en gebreken.

Belangrijk voor mijzelf is dat ik mijn mens zijn accepteer en respecteer. de dingen gaan nu eenmaal niet altijd zoals ik ze zou willen. Hoe meer ik mijn hart openstel voor de realiteit in plaats van er tegen te vechten, des te meer ik in staat ben om compassie te voelen voor mijzelf en anderen.

De boodschap van de Dalai Lama is dan ook: “Compassie maakt gezond en gelukkig”

Ik geloof dat het zo is, wees mild voor jezelf.

Afbeelding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.