Berusting

P1050016Berusting, een woord dat terwijl ik het opschrijf al rust aan me geeft. Wat is nu precies berusting? Veel in het leven draait hierom. Kunnen we accepteren dat de dingen zijn zoals ze zijn of blijven we vechten tegen dingen die we tegenkomen in ons leven en waar we feitelijk niets meer aan kunnen veranderen.

Iedereen maakt fouten in zijn of haar leven. We kunnen daar ons hele leven spijt van hebben maar we kunnen er ook in berusten dat we dat gedaan hebben en proberen onze les eruit te leren. We kunnen karakters niet veranderen en denkwijzen van andere mensen ook vaak niet. We kunnen met elkaar praten en elkaar proberen te bereiken maar we zullen ook moeten berusten in ieders mening en karakter.

Hoe vaak zien we niet dat mensen zo hard bezig zijn om hun fouten te herstellen terwijl dat niet meer kan. Dat men vecht voor iets wat niet haalbaar is, aandacht probeert te krijgen die nooit gaat komen of gewoonweg niet wil accepteren dat het lot anders heeft bepaald. Door te berusten in het feit dat het is gebeurd ontstaat er rust en acceptatie en kan men het zelfs ervaren als een les waar je je voordeel mee kunt doen in de toekomst.

P1040663De betekenis van het woord zegt het al, berusting; aanvaarden wat niet te vermijden is.

Heeft het te maken met leeftijd en levenservaring? Ik zie de berusting bij mijn moeder, lang vocht zij tegen haar dementie en tegen alles wat haar, in haar ogen, werd afgepakt. Haar zelfstandigheid, haar auto, haar woning en de vrijheid om zelf haar beslissingen te nemen. Sinds kort woont ze in een verpleegtehuis en ik zie de berusting bij haar. Ze geniet van de zorg die ze ontvangt, van het gezelschap om haar heen en de aanvaarding van haar vergeetachtigheid die ze nu weet te vertalen met; “het gaat het ene oor in en het andere weer uit”. Wat een rust geeft dit haar maar ook ons als familie. Het vechten tegen dat wat onvermijdelijk was is nu voorbij en ze geniet weer, ze bloeit op. En wij? Wij kunnen weer kind zijn dat op bezoek gaat bij hun moeder in plaats van verzorger die zorgt dat ze haar dag goed doorkomt.

Dit alles is berusting. Voor mij heeft het woord berusting dus de betekenis gekregen die het behoort te hebben. Accepteer wat was en leer je les eruit. Berust in hetgeen er niet te veranderen valt en ga voor hetgeen waar je wel invloed op hebt in het leven.

Margot Nollet

P1050194

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.