Herfst

P1050642Ja de zomer is weer voorbij, langzaam glijden we het nieuwe seizoen in dat Herfst heet. We nemen afscheid van de krachtige warmte van de zon, de warme zonnestralen op onze huid, het nuttigen van een hapje of een drankje op een terras, de mensen die er vaak vrolijk uitzien in hun luchtige kleding. We hebben de ramen en deuren open gehad in ons huis, de cabrio’s op de weg gezien¬†en het gemak waarmee we de fiets pakten in plaats van de auto neemt af. We gaan weer een ander seizoen in en dus gaan we ons ook weer anders gedragen.

Ik vind het altijd jammer en heb moeite met de bomen die de bladeren verliezen, het dragen van dikkere kleding en het zoeken van warmte verzorgd door de verwarming of de houtkachel. Niet dat ik er depressief van wordt maar ik snap wel dat mensen er dusdanig anders van in hun vel kunnen zitten dan van die uitbundige zon en die heerlijke lange dagen in de zomer.

P1050626Iedereen moet er weer aan wennen maar we passen ons ook snel weer aan. De gezelligheid van de herfst ligt alweer volop in de winkels. We kopen niet meer zo snel een ijsje maar wagen ons langzaam maar zeker aan de gevulde speculaas en zelfs al aan de pepernoten. We kijken weer naar de winterjassen die in de kledingrekken hangen en pakken nu weer vaker de auto en het dak blijft dicht. Ook zullen er weer andere gerechten op tafel verschijnen en zal de rookworst weer uit de stelling worden gepakt, zo anders dan de afgelopen drie maanden.

Dit alles doet een seizoen met ons. Bijzonder eigenlijk, als ik het zo opschrijf dan wordt alles zo helder voor mij. Wij passen als mensen ons hele gedrag aan aan de seizoenen en je zult denken, logisch toch? Maar is het wel zo logisch? Ik vind het apart dat we, zonder dat we het in de gaten hebben, ons zo makkelijk weer aanpassen en omschakelen naar een ander patroon. Uit onderzoek blijkt dat het ons enorm veel moeite kost om een patroon wat jarenlang in ons of in ons gezin heerst te wijzigen. Waarom lukt het ons dan wel om 4 keer per jaar ons zonder schijnbaar veel moeite aan te passen aan het nieuwe seizoen. Zijn wij mensen echt wel zo moeilijk te veranderen of zit dit ook in ons patroon van denken. We denken dat we met moeite iets kunnen veranderen en willen dat vaak ook niet. Maar het betreden van het nieuwe seizoen laat ons zien en ervaren dat het allemaal wel meevalt als we er maar niet teveel over nadenken en de natuur ons hierbij een handje helpt.

P1040744Margot Nollet

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.