Eenzaamheid

P1050648Iedereen voelt zich wel eens eenzaam of verlaten. Het is een gevoel van leegte, verdriet en soms angst. Je voelt je niet verbonden met de wereld en met andere mensen om je heen. Het is een persoonlijke beleving.

Helaas zijn er vele vormen van eenzaamheid. Eenzaamheid omdat je je niet gehoord voelt, je weinig contact hebt met anderen, dat je bewust wordt buiten gesloten, dat je alleen voor zware taken opdraait, dat je moeite hebt om je dagen door te komen of dingen op te pakken. Eenzaam het woord zegt het al EEN. Soms kun je je eenzaam voelen ook al zit je in een volle kamer met allemaal mensen, maar mis je het echte contact van verbinding. We hebben er allemaal wel iets van meegemaakt, of zien het dagelijks om ons heen, of voelen we ons op dit moment wel zo.

P1040599Ook ik zie het regelmatig om mij heen in het verzorgingstehuis van mijn moeder. Meerdere mensen samen in een huiskamer, maar zo in hun eigen eenzame wereld, waar ze soms door familie, bekenden of de verzorging uitgetrokken worden door hun weer te betrekken in het dagelijkse leven of door ze mee te nemen uit de omgeving die inmiddels vertrouwd voor hun is geworden, maar waar iedereen de dag doorkomt in hun eigen wereldje, een heel klein wereldje met verzorgers en bewoners, en waar de regering door de nieuwe regelingen nog meer van af gaat knabbelen.

Eenzaamheid is er helaas op zoveel plekken, meer dan alleen in een tehuis, overal waar mensen zijn kan het aanwezig zijn. Op het schoolplein omdat kinderen niet mee mogen spelen, op de werkvloer omdat anderen meer indruk willen maken, of dat je overbodig aan het worden bent, aan de overkant van de straat omdat je de mensen niet meer kent, misschien heb je afscheid moeten nemen van een dierbaar persoon. Overal is het, we staan erbij en kijken er naar. Omdat we druk zijn, druk met ons eigen leven en onze dagelijkse bezigheden en beslommeringen.

En dan komt het weer zichtbaar langs tijdens de feestdagen, dan wordt er weer tijd voor elkaar gemaakt, wordt er weer samen gegeten, gepraat en gelachen. Want dat is wat we niet willen, eenzaamheid tijdens de feestdagen voor onszelf, de familie of bekenden. Dan wordt er weer volop aandacht aan elkaar geschonken, goed natuurlijk, maar zou het niet tijdens al die overige dagen ook anders kunnen zijn door een stukje bewustwording van wat er om je heen speelt …….

tafel9

Margot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.