Feedback

feedback loesjeVan de week hebben we de laatste sessie  van de feedback training gehad. De 2 vorige sessie’s gingen meer over wat is feedback en hoe kunnen we het inzetten en op welke manier. De laatste sessie was voor ons nog een verrassing. Ik had er in ieder geval erg veel zin in, en was erg benieuwd en leergierig wat deze middag mij zou brengen.

Van de week had ik al een aantal confrontaties bij mijzelf gevoeld waarvan ik merkte dat ik het spannend vond om de confrontatie aan te gaan met collega’s. Ik ben ze deze week wel aangegaan en dat viel ontzettend mee, dat verbaasde mij en gaf mij moed.  Ik hoopte dat deze middag mij meer inzicht over mijn eigen gedrag zou geven. En ja dat heeft het gedaan, alle facetten van het feedback geven werden aangeraakt, de angst, de voorzichtigheid en de confrontatie. Er ontstonden mooie inzichten bij mensen en patronen werden zichtbaar en uitgediept. Hoe mooi kan het zijn om de processen en aannames die er ontstaan bij mensen uit te spreken en te kijken waar ze vandaan komen, en waarom we ons daar zo aan vasthouden. Waarom zijn we bang om confrontaties aan te gaan, zijn we bang voor de reactie van de ander, en geeft dat ons dan weer pijn en onzekerheid. Want dat is het zo vaak, het vermijden van dingen die ons in het verleden een naar gevoel heeft gegeven, alles wat we doen en alle keuzes die we elke dag weer maken zijn gebaseerd op referenties uit het verleden. We maken keuzes om de pijn te vermijden die we ooit gevoeld hebben en leggen de verantwoording voor dit gevoel bij de ander.

IjsbergDus met andere woorden, groeien we nog als mens of als team als we de confrontatie met elkaar niet aangaan. Ik denk het niet, als we niet terug geven aan elkaar wat we graag anders zien, dan gebeurt er niets, helemaal niets. En blijven we doen wat we altijd deden en krijgen we ook wat we altijd kregen. Wat heb ik er nu van opgestoken?

Ga het aan, ga je angst voorbij en richt je op je doel, hetgeen wat je wilt bereiken als mens maar ook als team. En destructieve gedachten bij jezelf gaan je dan ook niet helpen. Het woord feedback betekent voor velen iets negatiefs, terwijl feedback geven of ontvangen ook kan zitten in het geven van een compliment of je waardering ergens over uitspreken. Ook zo wordt het nog te weinig ingezet.  Dit alles kwam in de goede sessie van vorige week voorbij, het heeft mij weer nieuwe inzichten gegeven en ik popel om ermee aan de slag te gaan, zowel in het dagelijks leven als voor het werkgerelateerde stuk. Het voelt voor mij als het verbreden van mijn horizon.

P1050787Hoe werkt feedback geven en ontvangen voor jou?

Margot Nollet

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.