Nationale herdenking, wat leren we ervan……

Zoals zoveel mensen trokken we gisteren naar Amsterdam om de Nationale herdenking op de Dam bij te wonen. Met zo’n 20 duizend mensen stonden we om 20.00 uur daar om het moment van 2 minuten stilte met elkaar te delen. Kippenvel krijg ik ervan als we dan in staat zijn om precies om 8 uur het voor mekaar te krijgen om daar in absolute stilte met elkaar te staan en te herdenken. Een bijzonder moment voor mij en ik vul het nu maar in maar ik denk voor velen. Na de plechtigheid is iedereen nog onder de indruk, maar uiteindelijk vertrekken we weer, gaan we verder met ons dagelijks leven en blijven we doen wat we altijd al deden. Maar wat doen we er nu verder mee in deze tijd? Ik blijf erbij dat het goed is om bij de slachtoffers uit de oorlog stil te staan uit respect.


Maar ook is het goed om de vrijheid verder uit te dragen en ons te realiseren dat we dit hebben. Er is nog zoveel strijd in de wereld, zoveel conflicten over diverse onderwerpen. Hoe zetten we onze vrijheid in en blijven we uit de conflicten in ons dagelijks leven? Zijn we begripvol naar anderen en proberen we zonder vooroordelen te handelen naar elkaar of strijden we nog steeds onze “oorlog” met elkaar. Als die ander niet doet wat jij graag wilt dat er gebeurt. Vrijheid betekent niet alleen dat we ons in alle vrijheid kunnen bewegen, dat we kunnen gaan en staan waar we willen. Maar het betekent ook dat we mogen zijn wie of wat we zijn en verschillend kunnen en mogen denken over dingen.


Ik probeer me er dagelijks bewust van te zijn dat hierin nog iets valt te leren voor mij. Maar ook dat er zoveel mensen zijn die de vrijheid wel vieren en denken uit te dragen maar hier soms ook nog weinig van laten zien. Laten we er met z’n allen voor gaan en de vrijheid uitdragen zoals deze destijds is bevochten.

Margot Nollet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.