Dat ene uurtje extra ……..

klok wintertijdVannacht gaat de tijd een uurtje terug. Voor veel mensen is het altijd de vraag “Wintertijd, gaat de klok dan voor- of achteruit?”. Voor mijzelf heb ik het ezelsbruggetje; je wint er tijd mee dus je hebt een uurtje meer ;-). Maar waar komen zomer- en wintertijd eigenlijk vandaan?

P1040744In Nederland zijn winter- en zomertijd in 1977 ingevoerd. Voor die tijd had men het jaren zonder gedaan. In de zomer hoefde de klok niet vooruit en in de winter niet achteruit. Geen ‘nacht van de nacht’ en in de zomer geen ‘gebroken nacht’.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de zomertijd door de Duitsers voor het eerst echt ingevoerd. De oorlog was duur en om kolen te besparen besloot Duitsland op 30 april om één uur voor middernacht de zomertijd in te voeren. Ook in de bezette delen van België en Frankrijk werd dit ingevoerd. Nederland volgde het voorbeeld een dag later. Engeland voerde de zomertijd drie weken nadien ook in. Tijdens het interbellum (de periode tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog) was er geen zomer- of wintertijd. In de Tweede Wereldoorlog ging Nederland op bevel van de Duitsers van de Amsterdamse Tijd over op de Midden-Europese Tijd. De klok moest één uur en veertig minuten vooruit worden gezet zodat het in Nederland even laat zou zijn als in Duitsland. In 1946 werd de zomertijd afgeschaft. In 1977 werden zomer- en wintertijd echter opnieuw ingevoerd. Dit vanwege de oliecrisis. Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, zou er energie bespaard worden.

P1050847Maar het feit blijft dat we dit weekend een uurtje meer hebben. Je zou kunnen zeggen wat is nu een uur op een heel mensenleven? Aan de andere kant, wat kun je niet allemaal doen in een uur? Of stel dat het je laatste uur zou zijn, want zou je dan in ieder geval nog willen doen?

Allemaal vragen waar iedereen eigen antwoorden op zal en mag vinden. De tijd trekt aan ons voorbij en we beseffen ons wellicht niet hoe snel het gaat. Ik pleit er overigens niet voor om dit uur maximaal vol te plannen of te benutten. Voor mij betekent het uurtje extra dit weekend een extra uurtje rust na hele drukke weken. Voor iemand anders weer een extra uurtje plezier en vertier omdat de uitgaansgelegenheid nog even “langer open blijft”.

Tijdsbesef gaat soms wel wat aan ons voorbij maar wat kan er veel in een uur, wat gebeurt er veel in een uur en waarom komen we vaak nog tijd tekort? Leggen we onszelf niet teveel op, genieten we voldoende of worden we opgeslokt door al onze verplichtingen die we ons al dan niet zelf hebben toegeëigend? Het goede nieuws is dat we dit weekend dat ene extra uurtje hebben. Misschien leuk om eens te kijken hoe je dit extra uurtje gaat invullen, bewust gaat besteden of net als mij gebruikt om een beetje bij te komen.

P1050462Ik wens je een prachtig weekend en in het bijzonder een heel inspirerend en zingevend uurtje.

Marcel

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.