Autunno

p1040764Autunno, het Italiaanse woord voor herfst. Zonaanbidder als ik ben vraagt het even een omschakeling naar dit seizoen. Vandaag worden die twee gecombineerd, een heerlijke zon op een prachtige herfstdag.

Ik weet eigenlijk niet of ik inmiddels in de herfst van mijn leven zit? Maar mocht dit zo zijn dan is het aan mij welke invulling ik hieraan geef. Feitelijk net als met het seizoen van de herfst. Leg ik de nadruk op de regen, de vallende bladeren, de tegenwind, de lagere temperaturen, de ochtendnevel terwijl ik moet reizen of het feit dat het in de ochtend nog (te) donker voelt om op te staan?

IMG_0476Het was een enerverende week, diverse tegenstellingen passeerden mijn pad. Gezondheid versus ziekte, onrecht versus recht, argumenten versus tegen- argumenten, kracht versus kwetsbaar- heid. In alles zit een leraar en het is vooral hoe je er naar kijkt. Haal je de positieve lading eruit of kies je voor de negatieve optie?IMG_0491Zo gaat het ook met de tegenstellingen tussen de seizoenen. Hoe prachtig is het verdorde blad, de verschillende kleuren die de bomen ons voorschotelen, hoe bijzonder is die opstijgende ochtend- nevel die de koe in het weiland laat “zweven”. Ben je in staat om die schoonheid te zien en te kiezen voor al het moois dat dit seizoen ons biedt of blijf je “hangen” in de belemmeringen die je plagen?IMG_0484IMG_0495Zo kijk ik ook naar de herfst in een mensenleven. Uiteraard komen er dingen op je levenspad die je soms terugwerpen en verstorend werken maar er is ook zo’n immense schoonheid te ervaren. Neem al die mooie ervaringen mee in je rugzak, ze kunnen je helpen als het even wat tegenzit en stuwen je ook weer vooruit. Mij helpt het om er op die manier naar te kijken.

In welke “seizoen” van je leven verkeer jij?

Marcel

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.