Verbinden, een werkwoord …

verbinding1

Verbinden, is het een werkwoord of een basisbehoefte?

“We feel ourselves closely related”.

Verbinden, wat betekent dit? Met iets of iemand contact maken. Dat kan ontstaan door vertrouwen, gunnen, openheid, integriteit en niet te vergeten veiligheid. Met materialen kunnen we verbinding maken, met naald en draad, lijm, spijkers, plakband etc. Op vele manieren kan verbinding ontstaan.

Verbinden, het ontstaat eigenlijk al voor onze geboorte en zodra we geboren zijn is er het contact met de moeder. Hieraan wordt zoveel waarde toegekend zodat alles rond de geboorte gericht is op het natuurlijke contact tussen moeder en kind. Het kind dat veiligheid en warmte zoekt bij de moeder. De behoefte om gevoed te worden zodat het kind kan uitgroeien tot een stabiel en gezond mens. Maar is verbinden met elkaar wel zo makkelijk? We hebben het vanuit onze basis wel meegekregen maar ….? Allemaal vragen die mij de laatste weken bezighouden.

 

Verbinding2

Vanuit onze werksituatie zoeken we ook een soort verbinding met onze collega’s om te komen tot teamvorming. Een team waarin optimale samenwerking en saamhorigheid ontstaat. Vertrouwen in elkaar waardoor er samen aan de doelen kan worden gewerkt. Maar wat als het vertrouwen in de groep wordt geschaad? Dat men over elkaar praat in plaats van met elkaar? Dat men niet feedback geeft zoals is afgesproken? Dan ontstaat er onrust in het team, de veiligheid verdwijnt en de samenwerking stopt. De verbinding die er was verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Wat gebeurt er in een relatie waarin zoveel verbondenheid wordt gevoeld (zoals bij baby en moeder) wanneer er wrijving ontstaat? Als partners voor elkaar dingen verzwijgen? Dit kan natuurlijk zijn om de ander te beschermen of om een confrontatie te mijden door dingen niet te delen. Dit alles kan natuurlijk gebeuren en is heel erg menselijk, we kunnen tenslotte niet aan alle behoeftes van elkaar voldoen. Maar wat als er keer op keer dingen verzwegen worden voor elkaar, dan verdwijnt de veiligheid en het vertrouwen in de relatie. Dan verdwijnt de verbinding waar men zo op zoek naar is in het leven. Dan ontstaat er ONTVLECHTING in plaats van VERBINDING.

P1050781

Ieder mens is op zoek naar veiligheid en vertrouwen, vooral tijdens ziekte en verlies komt de behoefte aan verbinding als nooit tevoren naar boven. We zijn hier zo naar op zoek, dat zoeken we bij collega’s, familie, vrienden en in onze relatie met een partner. Een kind zoekt vanaf de geboorte naar veiligheid en vertrouwen, naar verbinding. Is daar in zijn of haar jeugd iets gebeurd waardoor er een beschadiging is ontstaan dan is er ontzettend veel voor nodig om het vertrouwen en het gevoel van veiligheid weer te herstellen. Maar de behoefte van de mens blijft het verbinden met elkaar. Hierdoor wordt het leven aangenamer en belandt men niet in eenzaamheid.

Hoe houden we verbinding met elkaar?

Margot

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.