Bestemming (inmiddels) bekend, Zuid Italia

img_0285-1Liggend op het strand genietend van de zon en het geluid van de golven, denk ik terug aan onze week in Zuid Italie, Maria di Pulsano. Onze heenreis verliep voorspoedig, we hadden een goede vlucht en aangekomen op het vliegveld van Bari stond er een vrijwel nieuwe Smart voor ons klaar waarmee we onze reis zouden voortzetten en de rest van de week zouden gebruiken om de streek te verkennen. We hadden nog 110 km te gaan voordat wij op onze vakantiebestemming konden gaan genieten. De wegen zijn erg slecht hier, maar dat went zeer snel en er is genoeg onderweg om te bekijken, prachtige wijngaarden,olijfvelden en bloeiende cactussen kom je onderweg regelmatig tegen. Aangekomen in Tenuta Barco di Emera werden we hartelijk ontvangen en naar onze volledig ingerichte Cottage gebracht, een heerlijk onderkomen op het wijnresort.

In ons arrangement zat ook een heerlijke wijnproeverij, de eigenaar van de Azienda heeft ons meegenomen in de wereld van de Vino Bianco, Vino Rosso en de Rosato. Met nog een Nederlands stel hebben we genoten van de heerlijke wijnen en het verhaal over het proces van wijnmakerij, van druif tot in de fles. De wijnen werden gepresenteerd in prachtige glazen met een schaal heerlijke antipasta. Na te hebben genoten van de proeverij hebben we een authentieke  Italiaanse maaltijd genuttigd op de mooie binnenplaats van het resort waar de olijfbomen rijkelijk groeien. De gepresenteerde wijnen mochten wij aan de tafel verder opdrinken, deze zijn dan ook tot de laatste druppel opgegaan met de mooie maaltijd.


Buiten de heerlijke producten die deze streek te bieden heeft hebben we ook enorm genoten van de mooie plaatsen die we bezocht hebben. Zoals Grottaglie de stad van het keramiek. Talloze kleine ateliers/ winkeltjes die hun zelfgemaakte producten tentoonstellen en aanprijzen. Het ambacht is in vele ateliers nog te zien, en de deuren van de ovens staan vaak nog open om te wachten op de volgende creaties.


Alberobello wordt gezien als de hoofstad van de Trulli’s. Dit zijn de kleine Italiaanse huisjes met een rond puntig leistenen dak wat snel afgebroken kon worden zodat de bewoners geen belasting hoefden te betalen omdat ze geen huis bezaten met een dak. Zo konden de Italianen de belasting ontduiken. Het dak eraf betekende geen huis dus geen belasting. Prachtig om te zien en onvoorstelbaar hoe de mensen in deze huisjes konden wonen.

Locorotondo een prachtige stad met zijn witte huizen en imposante kerk zijn op een onverklaarbare bouwstijl tegen de berg opgebouwd.

En dan Lecce, Florence van het zuiden en de hoofdstad van de streek Salento. De auto geparkeerd bij Castello Carlo V, direct achter Piazza d’Oronzo, het centrum van de stad. Voor de cultuurliefhebber een waar Mekka. veel kerken zoals de Duomo waarin veel pracht praal te zien is. De toewijding voor het Rooms Katholieke geloof straalt en schittert je tegemoet. Veel barok en prachtige gebouwen vind je in deze stad en een mooi park met fonteinen en een eerbetoon aan belangrijke Italianen zoals politici, schrijvers en dichters d.m.v. beelden. Voor ons een adembenemende stad die enorm veel te bieden heeft, de fotocamera heeft overuren gemaakt.


Zoals aangegeven in ons vorige blog met de titel bestemming onbekend, hebben wij nu ook kennis mogen maken met Zuid Italie, het armere deel van Italie, echter wij hebben het niet zo ervaren, het enige wat te wensen overlaat zijn de slechte wegen en het vuil wat zo op straat wordt achtergelaten. Voor ons is Zuid Italie de moeite waard gebleken, de cultuur, de wijngaarden met hun heerlijke wijnen, de olijven en de azuur blauwe zee en de prachtige stranden. Wij hebben genoten van onze vakantie, wij hopen jullie ook.


Ciao, Marcel  & Margot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.