Burn-out

burnout-1

Afgelopen woensdag volgde ik een mooie workshop over onderzoek naar burn-out en de belevings- psychologie. Dit alles werd georganiseerd door PSC ’t KAN en gehouden bij het Coachcafe Tante in Elst. Regelmatig zijn er themabijeenkomsten en dit keer ging het dus over burn-out. Een interessant onderwerp waar ik helaas nu ook in mijn omgeving mee te maken heb en wat ik ook regelmatig tegenkom binnen onze praktijk. Dus met de nodige belangstelling heb ik me aangemeld voor deze avond en met veel interessante informatie keerde ik huiswaarts. In dit blog zal ik aandacht besteden aan het onderwerp burn-out en tevens over depressie. Waarom over beide? Dit doe ik omdat er dikwijls verwarring is over wat nu wat is. Er zijn duidelijk raakvlakken en toch is er ook duidelijk verschil, zeker ook wat de behandeling betreft. De verschillen wil ik nader toelichten.

burn-out-3

Burn-out: Het tegenovergestelde van burn-out is bevlogenheid. Je zult wel denken wat heeft dit nu met elkaar te maken, maar dit heeft juist heel veel met elkaar te maken. Iedere werkgever, leidinggevende ziet natuurlijk het liefst bevlogen werknemers. Mensen die fluitend op het werk verschijnen, met overtuiging, energie en passie hun werk doen en ’s avonds weer voldaan huiswaarts keren. Maar wat nu als deze bevlogenheid verdwijnt en zich keert naar een burn-out? De medewerker lijdt aan geestelijke uitputting, een gevoel van incompetentie, distantie of cynisme. en dat terwijl hij/zij juist iemand is die graag wil werken, graag iets voor een ander doet, plichtsgetrouw is en een enorm verantwoordelijkheidsgevoel heeft. Hij/zij is helemaal uitgeput en kan niet meer datgene brengen wat hij/zij graag zou willen en wat ook de werkgever gewend is om te krijgen. de pap is op en de werknemer kan even niets meer. Men heeft meer dan ooit rust nodig en ook tijd om gezond te worden en naar eigen gedrag en leven te kijken.

Voor de omgeving is het vaak moeilijk te begrijpen. Hoe kan het zijn dat hij of zij die altijd zo aan het pieken was, altijd klaar stond voor een ander en dit nu niet meer kan opbrengen. Ook omdat het niet altijd zichtbaar is of wordt is het begrijpen vaak lastig. Het is goed om dan diegene de rust te gunnen die zo hard nodig is. Ook de partner die het misschien zelf nog nooit heeft meegemaakt snapt het gedrag van de zieke partner niet meer en kan ook niet altijd begrip hiervoor opbrengen. Het kan zijn dat er dan ook weer een extra spanning ontstaat. kortom een burn-out heeft veel gevolgen voor de persoon die een burn-out heeft maar ook voor zijn of haar omgeving.

forrest-lane-wm

Graag benoem ik ook even het verschil tussen een burn-out en een depressie. Veel symptomen van een burn-out komen overeen met een depressie. Mensen met een burn-out zijn ook vaak somber en lusteloos, net als mensen met een depressie. Om de juiste behandeling te geven voor beide is een juiste diagnose belangrijk!

 • iemand met een burn-out wil wel maar kan niet door gebrek aan energie,
 • iemand met een depressie zou wel willen maar kan niet, het leven is niet veel meer waard
 • met een depressie kom je moeilijk uit bed en ben je ’s avonds actiever
 • met een burn-out ben je ’s morgens actiever en ’s avonds uitgeteld
 • depressie is een stemmingsstoornis
 • burn-out is een energiestoornis
 • depressie komt op alle levensgebieden voor
 • burn-out komt meestal voort uit het werk
 • depressie kent een negatieve stemming
 • bij een burn-out kan men nog wel blij worden van andere dingen in het leven
 • depressie kan o.a. met medicatie worden behandeld
 • burn-out, hierbij helpt medicatie niet en is er rust en inzicht nodig om recidive te voorkomen

Je zou, als je jezelf heel erg goed kent een burn-out kunnen voorkomen. Echter vaak is men te laat omdat de signalen worden genegeerd. Toch zal ik enkele tips benoemen:

 • Check regelmatig je zelfvertrouwen of werk aan je zelfvertrouwen
 • Vraag regelmatig om feedback
 • Weet waar je aan bijdraagt, doel van het team, afdeling, missie van de organisatie
 • Doorbreek het patroon van (te) lang doorwerken of extra werken in het weekend

Is een depressie te voorkomen? Een depressie heeft met alle aspecten van het leven te maken, dus ook je werk. Het is niet altijd duidelijk hoe je dit zou kunnen voorkomen. Voor beide geldt natuurlijk: “Zorg in alle omstandigheden goed voor jezelf, praat met je partner of mensen in jouw omgeving. Neem de signalen die je lichaam aangeeft serieus, ga op tijd naar de dokter en ga niet zelf dokteren”. Te vaak denken we het gaat wel weer over, een paar dagen vroeg naar bed en ik kan er wel weer tegenaan. Helaas een burn-out of depressie zijn niet zomaar voorbij. Tijd en nieuwe inzichten zullen je leven een andere wending geven. Maar neem vooral de tijd voor herstel en als het mogelijk is, laat je begeleiden.

Laat jouw gezondheid in alles voorgaan en speel er niet mee! Hoe goed zorg jij voor jezelf?

klavertje-4

Heb je vragen of interesse over deze onderwerpen of kunnen we je helpen? Mail naar avvenire@live.nl en we zullen je vragen beantwoorden en eventueel aanvullende informatie toesturen.

Margot Nollet – Coach

Avvenire Coaching en Mediation

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.