De kracht van de foto

oud-fototoestel

Vorige week werd ik geraakt door de foto die werd uitgereikt door Humberto Tan tijdens de uitzending van RTL’s Late Night aan Floortje Dessing. Op deze foto was het moment vastgelegd waarop zij haar geluk deelde met haar ouders na het winnen van de Televizierring. Floortje reist de hele wereld over en beleeft hierdoor vele mooie dingen. Maar toch was deze foto waarop zij haar vreugde deelde met haar dierbare ouders een moment dat voor een hele waardevolle herinnering gaat zorgen.

blow-dust

Voor velen is het zien van een foto heel normaal, maar is dit wel zo? Staan we niet meer zo stil bij hetgeen een foto aan ons geeft? Het kijken naar een foto zorgt voor een herbeleving van een moment waar we bij waren en vaak een emotie teweeg bracht, of het geeft ons een kijkje in het leven van een ander. Foto’s van bijzondere momenten. Hoe mooi is het niet als we worden meegenomen in het leven van een ander en hier samen over spreken en ervaringen delen.

vader-met-kind

Steeds vaker wordt het leven van een overleden persoon getoond aan de aanwezigen van een uitvaart of tijdens een condoleance d.m.v. foto’s, door deze foto’s krijgen we een kijkje in diens geleefde leven. We kijken naar foto’s van mooie spullen die we graag willen hebben en kopen ze dan vaak ook als hetgeen op de afbeelding staat ons bevalt. We zoeken naar een potentieel nieuw huis en als de getoonde foto’s van het huis ons bevallen zullen we vaak pas de bezichtiging gaan plannen. Heel af en toe wordt er al op basis van de foto’s gekocht.

dementerende-oudjes

Foto’s, we leggen er dierbare momenten mee vast; geboortes, vreugde, verdriet, bezittingen, mooie vakanties. We sturen ze naar mensen die niet meer dichtbij ons wonen, delen ze op Social Media.  Als fotograferen je passie is dan gooi je al je passie in de foto en tonen we ze aan anderen op allerlei manieren of stellen fotoboeken samen. Kortom, fotografie is niet meer weg te denken in ons leven. Niets raakt zo als de beelden, we identificeren ons ermee en laten zien wie we zijn of wat we mooi vinden. Denk eens aan alle wedstrijden die er zijn waarin de beste foto’s worden ingezonden waarin dat mooie moment gevangen is. De emoties die vanuit oorlogsgebieden ons worden getoond zoals bijvoorbeeld tijdens de verkiezing van de World Press Photo. Emoties, niets is zichtbaarder op een foto dan dit. Foto’s raken ons en laten ons beleven en herbeleven.

olifanten

De kracht van de foto, je kijkt ernaar en (her)beleeft het moment.

Wat is jouw favoriete foto …..?

Margot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.