Scheiden…. aan een seizoen gebonden?

scheiding-2

Staat er een tijd voor wanneer mensen besluiten om definitief een einde te maken aan hun relatie, of is het bij ons in de praktijk toeval dat we de piek van de mediations waarnemen na de grote vakantie en na de feestdagen in December. De feiten en cijfers liggen er. In maart wordt vaak de beslissing genomen om van elkaar te scheiden, zodat de stellen het nog voor de vakantie hebben afgerond. Als mensen in september hebben besloten om te scheiden dan hebben ze vaak de vakantie nog samen doorgebracht, en geprobeerd in een relaxte sfeer en uit het alledaagse nog energie te halen maar heeft dat uiteindelijk niet gebracht wat ze beiden nog gehoopt hadden en hakken ze de knoop alsnog door na de vakantie.

Hetzelfde geldt voor de toename van de scheidingen in Januari, de stellen hebben nog geprobeerd om fijne feestdagen met elkaar door te brengen, maar hebben niet meer dat gevonden bij elkaar wat de beslissing om van elkaar te scheiden tegen had kunnen houden.

scheiding-1

Wanneer we kijken naar 2015 dan zien we de volgende cijfers::

  • 39,6 % huwelijksontbinding door echtscheiding,
  • de gemiddelde huwelijksduur is 14,8 jaar,
  • de gemiddelde leeftijd van mannen ten tijde van de scheiding is 46,9 jaar,
  • bij vrouwen is de gemiddelde leeftijd 43,7 jaar.
  • Voor samenwoners ligt het percentage van het beëindigen van de relatie een stuk hoger.

Wat ons ook duidelijk is geworden is dat ten tijde van de economische crisis er een daling heeft plaatsgevonden van het aantal scheidingen, met als redenen dat er geen financiële middelen waren om te scheiden, dat het huis “onder water” stond of dat er geen middelen waren om zelfstandig weer iets op te bouwen na een scheiding. Inmiddels gaat het economisch weer wat beter wat ook weer terug te voeren is op een significante stijging van het aantal scheidingen.

mediation-2

In Nederland is het mogelijk om te scheiden via een mediator of een advocaat.De mediator begeleidt het proces van communicatie, waarbij de partijen hun zaken bespreken. De mediator de-escaleert bij ontstane conflicten tijdens het gesprek en ondersteunt bij het herformuleren van standpunten.

In de situatie waarbij de advocaten worden ingeschakeld verharden de standpunten vaak waardoor het proces langduriger en ook regelmatig grimmiger verloopt, de kosten lopen dan ook behoorlijk op tijdens de scheiding. Soms eindigt dit dan ook in een vechtscheiding waardoor het contact, wat zeker nodig is als er kinderen bij betrokken zijn, bemoeilijkt. Voor niemand een gewenste situatie dus. Het is belangrijk om gedurende het proces goed te blijven kijken naar de wensen en behoeftes van alle betrokkenen.

mediation-1

Wilt u meer weten over dit onderwerp, stuur een mail naar: avvenire@live.nl

Avvenire Coaching en Mediation

Margot Nollet

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.