Al zo lang weg, maar nog zo in ons leven.

image1

Gisteren was het 50 jaar geleden dat je, fysiek, verdween uit ons leven. Vijftig jaar heb ik nu samen met mijn moeder, jouw vrouw, mijn broers en zus geleefd zonder jou. Ik, de jongste van het gezin moet het vooral doen met de verhalen over jou, foto’s, de schilderijen die je hebt gemaakt en de vele brieven en gedichten die je hebt geschreven. Een enkele herinnering aan je koester ik nog. altijd tussen je benen gaan zitten als het onweerde en de warmte die ik voelde als je bij ons was. Ik was te jong om een echte vader naast me te hebben gevoeld in mijn jonge leven. Mama werd mijn moeder en vader tegelijk. Ook mijn broers probeerden  de taken van vader over te nemen naar hun kleine zusjes.

the-legendary-miles-davis

Gisteren hebben we met alle kinderen stilgestaan bij jouw dood en hebben we bloemen gelegd op jouw graf, de muziek gedraaid waar jij zo van hield, Dave Brubeck en Miles Davis en heel veel over je gesproken. Over jouw vertrek bij ons, over je liefde, jouw bevlogen leven en de zoektocht naar jouw vader. We zijn lang bij jou geweest Papa en daarna hebben we gegeten, jouw lievelingseten gekocht, Indisch,  bij de Toko waar je ons vroeger altijd mee naar toe nam. Het was een hele waardevolle en mooie avond.

the-writing-sun

Wij als kinderen hebben je gemist in ons leven maar we hebben gelukkig ook heel veel steun aan elkaar gehad. Ma heeft ons met veel zorg en liefde, zo goed als ze kon bij elkaar gehouden en enorm haar best gedaan voor ons. De jongens hebben de bescherming die er van jou uit niet meer kon zijn aan de zusjes geboden. Pa het is lang gelden, 50 jaar, maar meer dan ooit ben je nog zo in ons leven.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jouw creativiteit is terug te vinden in jouw zoons en dochters, jouw liefde voor Jazz-muziek, jouw trots, reislustigheid, rust, kijk op de wereld, ondernemerschap, de schilderkunst. Alles heb je achtergelaten of overgedragen aan ons. Zowel bij de kinderen als ook bij de kleinkinderen.

Pa, ook al ben je, fysiek, niet lang bij me geweest, toch ben ik ontzettend trots en blij dat jij mijn vader bent. Dank je wel voor alles wat je mij gegeven en meegegeven hebt.

Margot

dave-brubeck-quartet-dave-brubeck-quartet-at-carne

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.