Back to school…..

Afgelopen donderdag was het dan eindelijk zover, terug naar de schoolbanken. Eind vorig jaar werden wij, Avvenire Coaching en Mediation benadert om onszelf op de kaart te zetten als Stiefplan-Coach. Ik heb mijzelf er toen in verdiept omdat ik het een enorm interessant onderwerp vind. Wij hebben er zelf natuurlijk ook mee te doen en in mijn omgeving ken ik ook meerdere stiefgezinnen. Een naar woord vind ik het nog steeds “stiefgezin”. Helaas  wordt het in Nederland nog steeds zo genoemd en heeft door de naam “stief” dan ook vaak een negatief karakter. Deels ook door het sprookje Sneeuwwitje waarin de boze stiefmoeder en bepalende rol speelt. Zelf noem ik het liever het samengestelde gezin.

Terug naar school dus. Voor deze Masterclass moesten we naar Almere afreizen. Ik had de luxe dat ik gebracht en gehaald werd. Ik had er in ieder geval veel zin in, terug in de schoolbanken om een opleiding te gaan volgen. Aangekomen in Almere kwam ik terecht in een prachtige omgeving bij een prima, rustig gelegen, opleidingslocatie.

De dag startte gemoedelijk met een kopje koffie of thee en natuurlijk met het kennismaken met de mede-cursisten en docenten. Wat een verschil met de manier waarop ik vroeger naar school ging. Nu met allemaal gelijkgestemden in een mooie en rustige ruimte,  allemaal nieuwsgierig naar de dag en met hetzelfde doel. Een opleiding volgen voor de rol als stiefplancoach. Geen mensen om je heen die er zaten omdat het moest, maar omdat ze graag alle info tot zich wilde nemen om straks succesvol aan de slag te kunnen gaan. Na een boeiende morgen kregen we een heerlijke lunch voorgeschoteld. Daarna nog even met een aantal een wandeling gemaakt in het zonnetje en hebben we even gekeken bij Stichting Aap. Een mooi initiatief dat ervoor zorgt dat zij die het slecht hebben weer een thuis krijgen en de zorg die ze zo nodig hebben. Na de wandeling hebben we die middag een soort van familieopstelling uitgevoerd met 2 kerngezinnen die besloten te scheiden en wat voor een gedeelte later een samengesteld gezin werd.

Wat een inzichten zeg, wat gebeurt er veel met de kinderen en volwassenen tijdens een scheiding en al helemaal als er daarna een samengesteld gezin ontstaat. Onvoorstelbaar dat het zoveel impact heeft op alle levens. Na de familieopstelling zijn we aan de slag gegaan met de valkuilen die er, zoals ze er in alle gezinnen, zijn. Het was een waardevolle dag die gelukkig nog een vervolg krijgt met nog een aantal opleidingsdagen. Mij heeft het gepakt en geraakt.Ik weet nu zeker dat ik heel graag de begeleiding vanuit Avvenire wil gaan doen bij samengestelde gezinnen. Zoals we al eerder in ons blog ” op m’n hurken” schreven is het niet vanzelfsprekend dat een samengesteld gezin altijd zal slagen. Helaas redt 60 % het niet. Wat zou het mooi zijn als er door beide partijen, net zoals bij een huwelijk, een en ander op papier komt zodat de kans van slagen vele malen groter wordt.

De komende weken zal ik nog een aantal blogs aan dit onderwerp wijden, omdat er over de verschillende thema’s veel te vertellen valt en waar volgens mij nog te weinig aandacht aan wordt besteedt. Wij zullen deze dienst, Stiefplan-Coach, ook via Avvenire in 2017 gaan aanbieden.

Mocht je vragen hebben over dit onderwerp mail dan naar avvenire@live.nl
Margot Nollet – Avvenire Coaching en Mediation

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.