Falen….. durven we dat nog wel

Iedereen kent wel het spreekwoord, door schade en schande word je wijs. Met vallen en opstaan bereik je je doel en worden we beter in wat we doen.

Allemaal waar deze spreuken, maar durven we nog wel te falen? Is onze maatschappij niet alleen nog maar van goed, beter en best. Leven we niet in een prestatiemaatschappij?Overal zijn we zichtbaar en als er al een fout gemaakt wordt, wordt deze dan ook groot uitgemeten en zul je hem misschien zelf als leermoment willen gebruiken, maar je omgeving zal je nog vele malen laten herinneren aan deze fout. Kijk naar de wereld draait door, alle bloopers welke door de BN’er gemaakt worden in die week, komen zeker aan bot bij het programma. Het is voor ons schijnbaar leuk, de fouten die een ander maakt. Dat maakt ook dat we inmiddels bang zijn geworden om ze zelf te maken. We willen als mens niet graag in de negatieve zin aandacht krijgen voor hetgeen we fout hebben gedaan.

Tegenwoordig hoor je in de volksmond ook de afkorting FOMO steeds vaker gebruikt worden. Fear Of Missing Out helpt ons niet om falen bij onszelf toe te staan. De angst om iets leuks of belangrijks te missen. Sociaal media spelen hierin een belangrijke rol, we zijn oh zo bang om iets te missen wat weer zorgt voor onzekerheden, wat ons het gevoel geeft dat we falen, dus tekort zijn geschoten. Vooral onder jongeren is dit een groot probleem. Al het leuks wat we dagelijks op Facebook, Twitter, Instagram enz te zien krijgen maakt dat we denken dat alles bij de ander perfect is, en dat geeft ons nog meer de angst om te falen of om fouten te maken.

Maar een fout is juist hetgeen ons laat groeien. Van fouten leer je zoals zo mooi wordt gezegd. En dat doen we zeker, falen is goed, falen maakt ons mens en maakt ook dat we in staat zijn om de fout niet meer te maken. Soms duurt het even voordat we ervan leren, maar uiteindelijk zullen we niet vaak dezelfde fout begaan. Falen: in de van Dale staat hierover tekort schieten, mislukken, fout begaan, zijn doel niet bereiken. Heel negatief dus en wat we ook zo moeilijk vinden om van onszelf te accepteren, hoe groot of klein de fout ook is die je hebt begaan. Maakt het luchtig, je kunt er toch niets meer aan veranderen. Kijk waardoor je de fout maakte, leer ervan neem deze ervaring mee en ga vooral verder met leven. Als je erin blijft hangen en de fout probeert te verdoezelen wordt het alleen maar erger en vervelender. Laat het een wijze les zijn en laten we niet te kritisch en te negatief zijn over onszelf. Dat maakt alleen maar dat we in een neerwaardse spiraal terecht komen, terwijl we juist vooruit willen en durven leren van ons falen.

Dus fouten maken mag en laten we er met zijn allen veel maken des te meer leren we en hebben we niet meer het gevoel dat we falen.

Durf te falen

Verlies eens de strijd

Streef niet naar perfectie

Omarm je kwetsbaarhei

Margot Nollet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.