Een volle emmer ……

Of zoals men spreekwoordelijk zegt; “Dat is de druppel die de emmer doet overlopen”. Net even teveel om te handelen. Maar wanneer loopt de emmer over door stress?

We kennen het allemaal wel, het ervaren van stress. Veroorzaakt door bijvoorbeeld de drukte op het werk, ruzies, onvoorziene kosten, tijdens de vakantievoorbereidingen of voor de feestdagen etc. etc. Niemand kent een leven zonder stress. Maar wanneer spreken we dan van overmatige stress? Wanneer loopt onze spreekwoordelijke emmer over. En de vraag die daarbij ook nog eens opkomt is; Hoe komt het toch dat we niet of nauwelijks luisteren naar de signalen die door ons lichaam worden afgegeven? We rennen maar door en denken vaak, het gaat wel weer over, mij krijgen ze niet klein.

Maar vaak is het dan toch al te laat! We worden geconfronteerd met overmatige stress. Ons lichaam zegt dan: “Tot hier en niet verder”. De taken op het werk kunnen we niet meer aan en ook privé worden de dingen lastiger. Ons geheugen laat ons misschien wel (tijdelijk) in de steek en we krijgen daardoor te maken met “vergeten”. We vergeten afspraken, het boodschappenlijstje kan niet meer uit het hoofd, we vergeten verjaardagen en bijzondere gebeurtenissen. Allemaal signalen dat de stress ons boven het hoofd “groeit”.

De spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen ontstaat nooit vanuit het niets. Het lichaam heeft ons al laten weten dat we het even rustig aan moeten doen. Maar eigenzinnig als we zijn negeren we het signaal, luisteren er niet naar en “vallen om”. De verzamelde en opeengestapelde stress van lange tijd komt eruit. We kunnen niet meer functioneren zoals we graag zouden willen. Het risico van het negeren van de signalen kan uitmonden in een burn-out.

De grens, of anders gezegd de grootte van de emmer, is bij iedereen anders. We gaan allemaal op onze eigen manier met stress om. De een krijgt enorm veel problemen met het onthouden van dingen en een ander kan bijvoorbeeld depressieve stemmingen ervaren.

Veel mensen schamen zich voor de gevolgen die stress teweegbrengt. Toch is het zo dat miljoenen mensen over de hele wereld er last van hebben. Stress heeft zeker niets te maken met zwak zijn, eerder met in je kracht staan. Zeker wanneer je het erkent en er iets mee doet. Stress bestaat al zolang de mensheid bestaat. In de oertijd hielp de stress de mensen om te overleven. Destijds was het; Fight, Flight or Freeze oftewel Vechten, Vluchten of Bevriezen. Stress zet altijd een reactie in gang.

In stresssituaties maakt het lichaam extra adrenaline en cortisol aan, de laatste is het stresshormoon zoals het in de volksmond heet. Hierdoor verhoogt vaak de bloeddruk en spannen de spieren zich samen. Soms kan iemand de stress teveel worden. Vooral wanneer men geen verandering kan brengen in de oorzaken die de stress veroorzaakt. Men spreekt hier vaak van draagkracht en draaglast bij stress.

Draaglast wordt gebruikt bij de last die men bij bepaalde gebeurtenissen ondervindt. Deze last werkt negatief op ons.

 

Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • Relatiebreuk
 • Ruzie
 • Teveel druk bij de uitoefening van taken

Draagkracht is de positieve factor in ons leven. Deze zorgt ervoor dat we ons beter voelen. Denk hierbij aan:

 • Humor
 • Een goede relatie
 • Sporten en/of gezellige dingen doen met vrienden

De draaglast en draagkracht moeten dus met elkaar in balans zijn. Positieve zaken zorgen ervoor dat negatieve zaken niet zo’n grote impact op ons hebben. Bij ongezonde stress kan men de volgende problemen ervaren:

 • Concentratieproblemen,
 • Geheugenproblemen,
 • Slaapproblemen,
 • Hartkloppingen,
 • Sombere buien,
 • Minder zelfvertrouwen,
 • Prikkelbaarheid,
 • Piekeren.

Mensen met een burn-out die is ontstaan door teveel stress voelen zich vaak sterk betrokken bij hun gezin of werk. Ze zijn zeer gemotiveerd en eisen heel veel van zichzelf zoals ook al eerder in het begin van dit blog genoemd. Het is voor deze mensen moeilijk om op tijd te stoppen en de signalen van het lichaam serieus te nemen. Ze bewaken doorgaans niet voldoende hun grenzen. De omgeving kan veel voor deze mensen betekenen. Mensen die begrijpen en steunen, aan wie men het verhaal kwijt kan. Zij kunnen helpen om moeilijke, stresserende situaties beter aan te kunnen.

De gevolgen van overmatige stress kunnen leiden tot schadelijke gevolgen. Dus neem het dan ook altijd serieus. Vaak zeggen mensen dat ze zichzelf niet meer zijn en nemen ze de waarneming van anderen ook niet aan. Het kan zelfs zo zijn dat je verandert en dat je het zelf nog niet eens in de gaten hebt.
Over de behandeling, voorkoming en bestrijding van stress zijn vele boeken geschreven. Bij overmatige stress is het belangrijk om vooral naar de draagkracht te kijken, voeg leuke dingen aan je leven toe. De meeste symptomen van stress gaan niet zomaar over en vragen dan ook om een actieve aanpak. Dat kan zijn een coach, een psycholoog, stress leren herkennen, medicatie, meditatie etc. etc.

Stress, een woord wat je misschien dagelijks gebruikt maar wel een signaal wat om serieuze aandacht vraagt. Als het overmatig in jouw leven aanwezig is dan is het gevaarlijker dan je denkt en vraagt het zoals gezegd om een actieve aanpak. Nog beter is het om stress te voorkomen, het is vele malen beter dan genezen.

Hoe goed bewaak jij jouw grenzen en luister je naar je lichaam …..?

Margot Nollet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.