Met m’n ogen dicht, of open …..

Dromen.
Een droom is een verzameling van beelden, geluiden, gedachten en gevoelens die iemand ervaart wanneer hij of zij slaapt. Maar op deze manier wil ik de dromen niet benaderen. Ik wil het in dit blog graag met jullie hebben over dromen die wij als mensen hebben. Dromen die opkomen van het een op het andere moment en die ook net zo snel weer kunnen verdwijnen. Of misschien wel over de droom die we al jaren dromen maar nog steeds niet realiseren, maar toch ook niet verdwijnt.

Dromen zijn persoonlijk, de een droomt van een mooie dag aan het strand, de ander van een mooie auto, een mooi huis, gezellig samenzijn, het starten van een eigen bedrijf of van de hereniging met een ver familielid. Zoals ik al schreef kennen we allemaal het fenomeen dromen wel, de dagdromen of degene die ’s nachts verschijnen.

Maar waarom is het vaak zo lastig om onze dromen uit te laten komen? Is het misschien het geld dat ons belemmert in verband met onze vaste verplichtingen? Of vinden we dat we er teveel moeite voor moeten doen? of is het gewoon prettig dat het een droom blijft en niet gerealiseerd hoeft te worden. Dat het “slechts” een gedachte blijft die we graag zouden willen invullen. De droom geeft ons op zich al heel veel vaak. Het je voorstellen dat de droom uitkomt geeft vaak al enorm veel voldoening. Het prikkelt onze fantasie en ons inlevingsvermogen. Hoe heerlijk is het om al te dromen van een vakantie die in het vooruitzicht ligt. Gewoon er naar uit te kijken. Geen enkele teleurstelling. We ervaren in onze droom dat alles mooi is en “we genieten vooruit” met volle teugen. Heerlijk gewoon!

En wat als we dan toch alles eraan kunnen doen om die mooie droom uit te laten komen? Ziet het er dan in werkelijkheid ook daadwerkelijk zo uit, zoals we gedroomd hebben?

Geeft dat mooie huis ons wat we ervan gedroomd hadden, is die “droombaan” werkelijk zo geweldig als gehoopt, is de mooie reis wat we er ons van hadden voorgesteld? Of spat onze droom als een zeepbel uiteen? Natuurlijk hopen we dat de werkelijkheid ons datgene geeft waarover we gedroomd hebben.

Af en toe hoor je wel eens, “dit had ik in mijn stoutste dromen nog niet durven hopen” Het vieren van een echte Italiaanse bruiloft was er een die in onze dromen voorkwam, waar al lang over gedroomd werd. Hoe prachtig is het dan, en verrassend, dat we gisteren werden uitgenodigd hiervoor. Heerlijk, samen met een deel van de familie het huwelijk vieren van een neef. In Napels! Deze droom komt dus daadwerkelijk uit. Volgend jaar zullen we weten of onze droom er zo uitziet als we hadden gedacht of misschien zelfs overtroffen wordt. Voor nu dromen we er nog lekker verder over door.

Waar droom jij van …….?

Margot Nollet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.