Nieuwe ontmoetingen …..

Ontmoeting: Het elkaar tegenkomen of anders geformuleerd; De gecreëerde gelegenheid waarop personen of groepen elkaar treffen. Gisteren een hele waardevolle avond gehad met een aantal leden uit het netwerk. Al enige tijd wisten we dat we deze avond een Running Dinner zouden hebben. Voor ons een nieuwe ervaring, met als klap op de vuurpijl de mededeling dat we geacht werden het hoofdgerecht voor 8 personen (inclusief onszelf) te bereiden. We vielen bijna letterlijk met onze neus in de boter.

Op zich vind ik het hartstikke leuk om te koken dus hier draaiden we onze hand niet voor om. We hadden gekozen voor een Irish Stew, een heerlijke stoofpot die door de gasten erg gewaardeerd werd. Wel hadden we besloten om dit al een dag van te voren te maken, mocht het gerecht niet lukken, dan konden we altijd de zaterdag nog gebruiken om iets anders voor te bereiden, gelukkig is dat niet nodig geweest. De start van het Running Dinner was bij een van de leden thuis en anders dan andere keren, was het hele gezelschap hier uitgenodigd. Een hele toer dat begroeten. Voor mij was het soms een eerste kennismaking en sommigen zag ik al voor de 2e of 3e keer. Met sommigen dus al vaker gesproken en met anderen nog geen woord gewisseld. De nieuwe ontmoeting was dus begonnen tijdens het voorgerecht.

Voor het tussengerecht vertrokken we naar een andere plek waar we, in een kleiner gezelschap, aan tafel gingen en het daar bereidde gerecht nuttigden. Zoals gezegd waren we met een kleiner aantal waardoor ook de gesprekken direct persoonlijker werden. Anders dan wanneer je met de hele club bent. Leuk om bij mensen thuis te komen in hun privé-situatie om te zien waar en hoe ze wonen. Na dit tussengerecht vertrokken we naar mijn huis om de stoofpot te verwarmen, het stokbrood te snijden, in afwachting van nieuwe ontmoetingen. Je weet van tevoren niet wie er bij jou aanbelt en zo wordt elke ontmoeting ook een verrassing. Een leuk gezelschap diende zich aan en het dampende eten en de wijn kon op tafel.

Omdat ik een aantal mensen nog niet eerder gesproken had werd het voor mij nog even aftasten en ontdekken wie er nu bij ons aan tafel zat. Wie is wie en wie doet wat? Mooi om te zien en horen dat mensen waarmee je in gesprek raakt zo gepassioneerd kunnen vertellen over hetgeen ze doen in hun leven. Welke keuzes ze maken of hebben gemaakt. Als ze reeds gepensioneerd zijn hoe ze dan invulling geven aan hun dagen. Mooie gesprekken werden er gevoerd en na anderhalf uur met elkaar aan tafel te hebben gezeten namen we weer afscheid van elkaar. In de wetenschap dat we elkaar ook weer op het laatste adres zouden terugzien. Het nagerecht werd weer met het hele gezelschap genoten en zo was de cirkel van die avond rond. Een waardevolle avond, vol met ontmoetingen.

Toch is in mijn beleving ontmoeten pas dan mogelijk wanneer er ruimte ontstaat. Ruimte die wordt gegeven en ruimte die wordt genomen. Dus eigenlijk dat beiden in de gelegenheid worden gesteld om iets van die ander te horen en ook iets aan de ander kan vertellen. Wanneer beiden dit ervaren dan is de ontmoeting een feit.
Hoe verlopen jouw ontmoetingen ……..?

Margot Nollet
Avvenire Coaching en Mediation

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.