Wie een (val)kuil graaft voor een ander valt er zelf in ….

Op deze regenachtige zondag, zo zittend bij de haard, denk ik terug aan de afgelopen week en de dingen die hierin regelmatig voorbij kwamen. Nou, niet alleen voorbij kwamen maar ook besproken zijn. De valkuilen in mijn leven.

In de “Dikke van Dale” wordt hier het volgende over gezegd:
val-kuil (de; m, meervoud, valkuilen)

1- gecamoufleerde kuil om dieren in te vangen,
2- onverwachte moeilijkheid.

In dit blog wil ik het hebben over de tweede betekenis. Hoe voorkom ik dat ik steeds weer in mijn valkuil stap? “Gewoon niet meer doen” zullen vele zeggen. “Je maakt een keer de vergissing of fout en daarna niet meer. Je hebt ervan geleerd dus even iets langer nadenken zodat je er niet meer instapt”. Maar zo simpel is het helaas niet! Want als het zo simpel zou zijn, waarom blijven valkuilen dan toch zo hardnekkig aanwezig en komen  dezelfde fouten steeds weer terug?

De waarheid zit in het feit dat valkuilen onderdeel uitmaken van onze persoonlijkheid. Dus onderdeel zijn van mij en jou. Ze zijn nauw verbonden met onze kwaliteiten. Feitelijk is een valkuil een doorgeschoten kwaliteit. Dit zal ik aan de hand van twee voorbeelden uitleggen;

  • Is betrokkenheid jouw kwaliteit dan is bemoeizucht een valkuil die op de loer ligt;
  • Is geduld een kwaliteit, pas dan op voor passiviteit.

Valkuilen horen dus bij ons. Zonder kwaliteiten geen valkuil en zonder valkuil geen kwaliteit. Ze horen dus gewoon bij jou en mij en maken ons menselijk. Wees mild voor jezelf als je er weer eens bent ingestapt. Ze liggen altijd op de loer. Wees je bewust daarvan en besef dat het een doorgeschoten kwaliteit is. Daniel Offman beschrijft hier veel over en in het plaatje hieronder zie je een voorbeeld van de werking van een kernkwadrant die gaat over kern-kwaliteiten. Leuk om hier eens voor jezelf een kwaliteit in te brengen en kijken wat dit voor effecten heeft.

Maar kun je iets aan je valkuilen doen? Voor mijzelf weet ik zo langzamerhand wel wat ze zijn. Ik denk dat iedereen ze van zichzelf ook wel weet. Alleen als we er iets mee willen zullen we ze moeten onderzoeken. Maak eens een lijst van jouw kwaliteiten (ook goed voor jouw eigenwaarde). Zoek eens uit welke valkuilen verband houden met je kwaliteiten. Neem de lijst van valkuilen in je op en ga de uitdaging aan om meer van het tegenovergestelde te doen. Als je kijkt naar het eerdere voorbeeld, en je neemt bemoeizucht als valkuil, probeer dan eens iets meer los te laten. We kunnen dus actief aan de slag met onze valkuilen.

Voor mij persoonlijk heeft het woord valkuil een minder negatieve lading gekregen. Juist omdat ik me besef dat het een doorgeschoten kwaliteit is en mijn uitdaging ligt in het beheersen van mijn kwaliteiten.

Margot Nollet – Coach bij Avvenire Coaching en Mediation te Westervoort

NB. Vind je het lastig om het kernkwadrant voor jezelf te vullen laat ons dit weten via avvenire@live.nl We kunnen je helpen met een lijst waarin verschillende kernkwadranten zijn opgenomen. Uiteraard kan ik als Coach jou ook helpen met jouw valkuilen en/of uitdagingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.