Vrijheid

Vandaag 5 Mei, Bevrijdingsdag, schrijf ik een blog over vrijheid. Vrijheid, als je het woord uitspreekt ervaar je de betekenis er al van.

Heeft de bevrijding voor iedereen, 72 jaar geleden, ook tot vrijheid geleid? Natuurlijk de oorlog was voorbij en men begon aan de wederopbouw. Maar heeft iedereen die destijds leefde en misschien ook wel de generatie daarna ook daadwerkelijk dat gekregen, of zich eigengemaakt wat er onder vrijheid wordt verstaan?

Hoeveel mensen ervaren nog dagelijks misschien de gevolgen van de oorlog destijds. Zijn getekend voor het leven en kunnen hetgeen er ooit heeft plaatsgevonden niet wegschrijven in de tijd en voelen zich nog steeds onderdrukt of worstelen nog met de littekens die figuurlijk zijn achtergebleven.

Ook in deze tijd is vrijheid nog niet hetgeen we allemaal ervaren. Ook al heeft mijn generatie de oorlog niet eens meegemaakt. Ik zie nog zoveel onderdrukking en strijd om me heen. Waarom voelen we ons soms niet vrij om datgene te doen wat we graag willen, zijn we liever degene die een ander graag ziet die we zijn. Voelen we niet de vrijheid om juist degene te zijn die alles vanuit zichzelf doet en de vrijheid neemt om zich niets van de buitenwereld aan te trekken. Puur door jezelf te zijn zorg je ervoor dat je anders bent dan de ander.

Maar kiezen we grenzenloos, in alle vrijheid, voor de juiste studie of gaan we hem aan omdat het ons later die baan oplevert. Hebben we de vrijheid om de partner te kiezen die bij ons past, of houdt het geloof ons daarin tegen? Dragen we de kleding die we zelf graag willen of wordt deze ons opgelegd door onze sociale omgeving? Durven we onze eigen mening te geven of passen we ons aan aan degene met wie het gesprek voeren of aan die ene met de grootste mond. Doen we het werk dat we ambiëren of is de keuze hierop gevallen omdat er brood op de plank moet komen en wijkt hij daarom af. Is ons gedrag nog vanuit onze opvoeding of hebben we nu een vrijere keuze.

Pleasen we nog teveel om aardig en leuk gevonden te worden of zijn we en laten we zien wie we echt zijn.

Allemaal keuze em gedragingen die met vrijheid te maken hebben. Durven we echt te kiezen voor de vrijheid die ons destijds zo is gegund. Of zijn we mensen, juist omdat we mens zijn en durven we de vrijheid niet helemaal toe te laten in ons leven. Hebben we regels en structuur nodig of schrikken we niet zo van de verworven en gecreëerde vrijheden. De vrijheid die we zo graag willen ervaren en ook vieren, juist deze dag; Bevrijdingsdag!

Hoe mooi zou het zijn als we de vrijheid die we vandaag vieren ook in onszelf durven toe te staan. Dat we helemaal onszelf mogen zijn van die ander maar vooral van onszelf ……..

Margot Nollet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.