De kracht van het incasseren …

Incasseren, het betekent volgens het woordenboek: in ontvangst nemen. Dat kan zijn van vorderingen die nog openstaan, maar ik bedoel in dit blog incasseren van hetgeen je overkomt in het leven en wat vaak niet het allerleukste is om in ontvangst te nemen.
De lessen van het leven worden ze ook wel vaak genoemd.

Dingen die ons ongewild overkomen waardoor we flink door elkaar worden geschud. Dit kan van alles zijn, verlies van een dierbare, verlies van je baan, ziek worden, verbreken van een relatie, vervelende opmerkingen, pesten, fysiek geweld. Allemaal dingen die we misschien ooit wel eens in ons leven moeten incasseren. En wat doen wij als mens, we incasseren hetgeen dat ons overkomt. We hebben er mee te dealen dus zullen we een weg moeten vinden om hetgeen ons overkomt het hoofd te bieden. En dat kunnen we! We staan weer op hoe hard we ook “geslagen of verslagen zijn” en zoeken een manier om ermee te dealen. Met vallen en opstaan lukt het ons. Soms kost het veel tijd en soms minder het hangt natuurlijk af van hetgeen ons overkomt. We zijn flexibel als mens we incasseren en gaan het aan. We laten ons niet klein krijgen, we vechten en zoeken de juiste weg om weer uit het dal omhoog te klimmen, soms met hulp van anderen.

Of helpt juist de aandacht van de ander zoals een kaartje, telefoontje of berichtje wat we op dat moment zo nodig hebben om het probleem door steun te laten verzachten. De kracht in jezelf en de aandacht van de ander helpt je door de moeilijke tijd heen. Incasseren we doen het allemaal, soms dagelijks soms een paar keer per jaar, we doen het zonder dat we het in de gaten hebben omdat we het nooit benoemen. Maar in deze blog laat ik het zien dat we het kunnen meer dan we denken en ervaren het is er we INCASSEREN en incasseren telkens maar weer, omdat we graag overeind blijven. Dus de kracht van het incasseren, we hebben het allemaal, alleen zijn we ons er niet zo van bewust, en misschien is dat maar goed ook…….

Margot Nollet – Avvenire Coaching en Mediation Westervoort

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.