Als angst het wint van geluk …..

Angst is een emotie veroorzaakt door een waargenomen of beleefde bedreiging en die meestal leidt tot een vermijding of ontwijking daarvan.

Angst wordt beschouwd als een basaal overlevingsmechanisme, als reactie op een specifieke prikkel, zoals pijn of dreiging van gevaar. Angst, helaas we kennen het allemaal in ons leven en het kan zelfs ons leven helemaal beheersen. Angst is dus een emotie die allesoverheersend kan zijn. Bijna dagelijks ervaren we wel deze emotie, angst voor het verlies van een dierbare, voor spinnen, muizen, angst om in een drukke ruimte te zijn, bang dat je kinderen iets overkomt, om in het openbaar te spreken voor een enge ziekte of voor de dood en ga zo maar door.

We kunnen angst hebben voor van alles en nog wat. Zo lang het af en toe bij je ontstaat is het niet erg, het kan je zelfs waarschuwen voor gevaar en dan mogen we blij zijn dat ons lichaam het aangeeft. Maar angst kan ook een probleem vormen waardoor je geen normaal leven meer kunt lijden. Als de angst ons gaat sturen in ons dagelijks leven dan wordt het tijd om eens goed maar je angst te kijken en je er tegen wapenen. Denk bv aan de mensen die niet meer naar buiten durven, of mensen die niet naar een tandarts gaan omdat ze bang zijn voor de pijn, angst om nog voedsel tot je te nemen, zo erg zelfs dat je jezelf helemaal uithongert. Angst om met de auto de snelweg op te gaan, geen verre reis kunnen maken omdat je niet durft te vliegen, allemaal voorbeelden waarbij de angst je weerhoudt om nog een normaal leven te leiden.

Bang zijn voor iets wat er vaak nog helemaal niet is, we vullen in ons brein al in dat het eng, gevaarlijk, of levensbedreigend is wat ons misschien gaat overkomen. Als angst het overneemt van geluk, dan zijn we niet goed bezig. We zullen de overheersende angst weer terug moeten brengen naar normale proporties. Met reeële ogen naar de situatie kijken, of door erover te praten kunnen we de angst vaak weer terugbrengen zodat het dagelijks leven weer leefbaar wordt. Voor sommige mensen werkt dit niet en deze mensen zullen door angst vaak last krijgen van paniekaanvallen en sterk vermijdingsgedrag van hetgeen ze bang voor zijn. Deze mensen zullen gebaat zijn bij therapie/ medicijnen.
We hopen echter dat we allemaal in staat zijn om angst niet te laten overheersen in ons leven en een leven zonder beperkingen te kunnen hebben…….

Geef angst niet de overhand.

Margot Nollet

Meer weten over dit onderwerp mail: avvenire@live.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.