Overleeft een stiefgezin de bloedband…..?

Het is nogal een zware titel die ik aan dit blog meegeef. Overleven heeft meestal een negatief effect in een zin. En ja het is ook iets wat ik wil benadrukken.

De bloedband een hechtere band dan dit is er niet. Daarnaast staat vaak de stiefband in een stiefgezin, die kunnen we opbouwen met stiefkinderen, een bloedband is er altijd, een stiefband is een verworven band. Je zult als stiefouder nooit de beslissingen over een kind kunnen nemen die de ouder wel kan. De bloedband is er dan ook altijd als de partners kinderen meebrengen uit een vorige relatie. De kinderen krijgen bij het aangaan van een nieuwe relatie te maken met een stiefouder, op zich al een negatief woord Stief, je kunt het ook bonusouder noemen. Maar wij gebruiken in de volksmond altijd stiefouder. Denk eens aan het sprookje Assepoester, ook daarin komt de stiefouder niet echt positief naar voren.

De kinderen hebben er niet om gevraagd dat de ouders gingen scheiden en daarna kiezen voor een nieuwe relatie waardoor ze in feite ongevraagd geconfronteerd worden met een Stiefouder waarmee ze geen bloedband hebben. En ja die bloedband maakt dat menig relatie te kampen heeft met deze mooie en bijzondere band. We kennen het allemaal, de ouders vechten voor hun eigen kind en zullen altijd voor hun eigen kind opkomen als het nodig mocht zijn.

De bloedband is onvoorwaardelijk en dat is de relatie tussen twee partners niet. Menig relatie van een stiefgezin eindigt omdat de kinderen niet met de nieuwe partner kunnen omgaan. De kinderen zullen bij conflicten altijd kiezen voor hun eigen ouder ook al is de waarheid anders. De loyaliteit is door de bloedband erg hoog. Ook zullen de kinderen eerder opkomen voor hun eigen broers of zusjes dan voor de kinderen die van de stiefouder zijn.

Het is natuurlijk in vele gevallen ook zo dat de stiefouder een mooie relatie opbouwt met het stiefkind of kinderen, als er de bereidheid is van beide kanten om in elkaar te investeren en elkaar te leren kennen dan heeft het zeker kans van slagen. Ikzelf ben altijd benieuwd of de relatie tussen het stiefkind en de stiefouder standhoudt als de relatie tussen de partners over gaat. Ik weet het niet, de bloedband kun je niet evenaren maar je kunt wel een hele mooie stiefband opbouwen die prima past in het stiefgezin.

De partners zullen respect voor elkaars kinderen moeten opbrengen en deze nooit in de strijd gooien tijdens een ruzie. Niets raakt meer in een ruzie tussen 2 partners als er iets negatiefs over je eigen kind wordt uitgesproken. Als de bloedband ingezet wordt kan het een flinke deuk in je relatie geven. Dus laten we voor ogen houden dat we deze band tussen mensen respecteren en waarderen. En laten we proberen om de stiefband net zo mooi en bijzonder te laten worden als de bloedband want dichter kun je niet bij iemand staan door die bijzondere band die we Bloedband en misschien ook stiefband mogen noemen.

Margot Nollet – Avvenire Coaching en Mediation – Westervoort

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.