Kunnen we nog vergeven …..?

 

Altijd rondom de kerstdagen hoor je over vrede op aarde, lief zijn voor elkaar en de dagen in harmonie samen doorbrengen. Dat willen we allemaal graag, maar daar is in veel gevallen ook iets voor nodig. En dat is vergeven, om na een ruzie of ernstige gebeurtenis weer in contact te komen met elkaar zal je moeten vergeven. Daarom deze blog over VERGEVEN.

Vergeving is volgens de algemene opvatting het iemand niet meer kwalijk nemen van een ernstige daad. Deze daad overtreft het gewone en is iets waarvoor sorry zeggen niet afdoende is. Vergeving is net als liefde een onderschatte maar oh zo waardevolle krachtbron.

Kunnen we vergeven als ons iets aangedaan wordt waar we geestelijk of lichamelijk mee blijven worstelen? Iedereen zegt altijd vergeven kan ik wel maar vergeten niet. En dat is natuurlijk ook zo. We zullen nooit vergeten als iemand ons onrecht heeft aangedaan. Iedereen behoort met respect behandelt te worden en niemand mag iemands grenzen overgaan, maar het gebeurt dat we elkaars grenzen overschrijden, bewust of onbewust, en we staan het dan soms ook nog toe ook. Dat kan uit onmacht zijn of angst. Menig keer zien we mensen aan het woord komen, bijv. op TV  aan wie heel veel onrecht is aangedaan in hun leven waar ze tot op de dag van vandaag nog last van hebben. Soms zijn ze er juist krachtiger door geworden maar vaak ook ernstig beschadigd. Het litteken blijft.

Zoals ik al in het begin schreef, vergeven is een oh zo waardevolle krachtbron. Als we er voor kiezen om niet te vergeven zullen we ons hele leven gevangene zijn van het onrecht wat ons is aangedaan. En ziek worden van hetgeen we angstvallig vasthouden. De haat die ontstaan is door het onrecht, het onrecht houdt dus nog steeds macht over ons. Je kunt jezelf daarin pas bevrijden als men de haat kan loslaten. Ik weet, het is allemaal makkelijk wat ik nu schrijf. Het kost veel om te vergeven, maar het geeft ook de vrijheid die we allemaal zo nodig hebben en waar we mee willen leven. Dus vergeven brengt ons uiteindelijk meer dan de boosheid of haat. Het allermooiste zou zijn als er in je leven helemaal niets te vergeven valt. Echter we maken allemaal dingen mee die niet door de beugel kunnen. Maar daar zouden we met zijn allen een steentje aan bijdragen door met meer zorg en respect met elkaar om te gaan. Vergeven gaat uiteindelijk altijd meer (ver) geven……het brengt uiteindelijk je het helen van jezelf….

Margot Nollet

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.