Kerst …..

Het is weer bijna zover, de Kerst!

De meeste mensen genieten al van de gezelligheid die de kerstboom geeft in huis. de spullen voor het kerstdiner worden zo langzamerhand al ingeslagen, de kerstkaarten zijn de deur al uit of worden deze week nog even geschreven. De afspraken voor der kerst zijn gepland en de komende week gaan we nog even op pad voor de laatste cadeau’s voor onder de boom. We plannen nog wat afspraken met de mensen die we dit jaar nog willen zien, bezoeken de kerstmarkten en drinken een kerstborrel met collega’s. We kopen nog wat nieuwe kleding  en mooie schoenen, ontvangen een kerstpakket of cadeaubon. Mensen nemen wat extra dagen vrij zodat ze een langere periode vrij zijn in verband het gunstig vallen van de bijzondere dagen.

En dan is het eindelijk kerst. Twee dagen maar liefst waarin we de gezelligheid van elkaar opzoeken. Er zullen mensen zijn die gezamenlijk naar de Heilige Mis gaan en daarna volgt volgens traditie nog een hapje en een drankje. De kerstdagen, we koken extra lekker en nodigen familie en/of vrienden uit om deze dagen samen te vieren. We zitten langer dan anders met elkaar aan tafel en genieten van elkaars gezelligheid, het heerlijke eten en drinken, de gesprekken die me voeren en misschien ook wel van de gekregen cadeau’s.

Maar waar komt het kerstfeest nou vandaan?:

Kerstmis is een Christelijk feest. Christenen vieren de geboorte van Jezus Christus. Het wordt gevierd op 25 en 26 December. Van oorsprong gaat het terug op de Germaanse viering van de winterzonnewende omstreeks 21 December, waarbij het boze werd verjaagd en de terugkeer van het licht werd begroet.

Zoals hierboven beschreven is het ook het feest van het licht. Dat vinden we terug in alle verlichting die we in de bomen hangen, de extra verlichting die we zien op straat, in de restaurants en winkels. er is volop licht  overal. Maar voor sommige andere mensen zijn het ook donkere en lastige dagen. Zij die een dierbare moeten missen, of mensen die de dagen alleen doorbrengen omdat er geen familie en vrienden meer zijn, omdat ze in onmin leven met elkaar. Ook dat is Kerstmis. Voor velen hoop ik dagen van gezelligheid en saamhorigheid. Voor anderen de verdrietige waarheid van het gemis.

Ik gun iedereen fijne dagen samen en voor hen die, door welke omstandigheid dan ook, alleen zijn gun ik de aandacht en warmte van een ander. Fijne dagen allemaal.

Margot Nollet – Avvenire Coaching en Mediation

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.