Commentaar of een compliment…..

Geef eens een compliment in plaats van commentaar, dat is wat ik vanmorgen als eerste las toen ik wakker was. Ik moest gelijk denken aan wat we zo gemakkelijk neigen te doen en dat is het geven van commentaar op elkaar. Ik betrap mezelf er ook op, dat je soms zonder dat je er erg in hebt commentaar aan het geven bent aan iemand die je lief hebt in plaats van een compliment te geven. Een compliment is zo leuk om te ontvangen of om te geven.

Te snel zeggen we dat iets “niet goed” aan de ander is. In het algemeen doen we dit alleen tegen de mensen met wie we samenleven of die het dichtst bij ons staan. Tegen ’n vriend of vriendin die je niet elke dag ziet zal je niet zo snel aan het mopperen slaan. De buurman of een collega kent jou waarschijnlijk helemaal niet chagrijnig, maar je dierbaren waar je je thuis bij voelt sparen we daarin niet.

Gelukkig kunnen we er ook zo naar kijken dat we weten dat als we het doen of als iemand ons commentaar geeft dat dat vaak uit onmacht, frustratie of effe lekker jezelf kunnen zijn zonder dat je erop afgerekend wordt. Je dierbare zal je niet snel verliezen of je erop veroordelen.

Maar waarom pakken we niet eens een andere richting en geven we onze naaste wat vaker een compliment dan een snauw. Gaan we onze frustratie eens niet op elkaar afreageren, maar zoeken we  wat vaker de natuur op of gaan we lekker met ons lichaam aan de gang waardoor we het hoofd eens goed leegmaken, met wandelen, fietsen of te sporten in de sportschool. Ook een goed voornemen van velen voor het nieuwe jaar. Met een leeg hoofd weer naar huis toe en je naaste eens een aai over de bol of een compliment geven. Dat alles maakt het leven een stuk aangenamer voor iedereen, een compliment laat je groeien, een snauw laat je ineen krimpen en laat een naar gevoel achter, waar we dan weer negatief op gaan reageren.

Laten we proberen dit jaar positief te zijn met veel complimenten te geven en te ontvangen, of de heerlijke aai over de bol……

Margot Nollet

Avvenire Coaching & Mediation

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.